Hokejista Vrbata připravuje Boleslav jako spoluvlastník na boje v extralize

Soustředit se na vlastní výkon v NHL a zároveň bedlivě sledovat, jak se vede mateřskému klubu na české scéně. Tak už na každou sezonu hledí Radim Vrbata. Nově bude za oceánem oblékat dres Vancouveru. V současné době ho ale zastihnete v Mladé Boleslavi. Je spoluvlastníkem extraligového Bruslařského klubu a s nováčkem extraligy se zapojil také do tréninku na ledě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Vrbata na tréninku extraligové Mladé Boleslavi

Radim Vrbata na tréninku extraligové Mladé Boleslavi | Foto: Jan Pavlíček

Vrbata má za sebou víc než pestrou sezonu, kterou ještě odehrál ve Phoenixu. Mohl s ní být spokojen. Největší změna ovšem přišla v osobním životě, narodil se mu druhý syn.

„Termín jsme měli až po sezoně, nebo k jejímu konci. Během sezony jsem se proto mohl soustředit na hokej. Pro mě to bylo ještě specifické v tom, že mi končila smlouva, takže jsem se snažil hrát co nejlépe, abych si uhrál co nejlepší kontrakt,“ vrátil se o pár měsíců zpět 33letý útočník.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Radimem Vrbatou mluvil v Mladé Boleslavi reportér Pavel Petr

V NHL odehrál už téměř 800 zápasů. Zaznamenal v nich 215 branek a 249 asistencí.

„Škoda, že se nám nepodařilo projít do play off, postup nám utekl o dva body. Z tohoto hlediska to bylo zklamání, ale osobně jsem se znovu dostal na hranici 20 gólů a udělal jsem přes 50 bodů. S tím jsem spokojený,“ podotýká Vrbata.

Další radost mu udělal jeho mateřský klub z Mladé Boleslavi, jehož je spoluvlastníkem. Po dvouleté absenci postoupil do extraligy. V zámoří snažení Bruslařů o návrat sledoval. V posledních letech tak neřeší už jen své výkony a výsledky.

Mladoboleslavští hokejisté shánějí peníze na extraligu, pomůže i město

Číst článek

„Pomáhá to, protože člověk nepřemýšlí jen nad svými výkony, odreaguje se a přijde na jiné myšlenky. Žádný velký problém v tom nevidím,“ má jasno Vrbata.

V současné době možná právě nejvíc času zabere u mistra světa z roku 2005 starost o boleslavský hokej. V zámoří už má delší dobu jasno. Po Coloradu, Carolině, Chicagu a Phoenixu nejbližší kariéru spojil s Vancouverem.

„Teď už to není tolik nabité, většina přestupů se řešila hned po postupu. Kádr už je víceméně hotový,“ prozrazuje.

Radim Vrbata na tréninku extraligové Mladé Boleslavi | Foto: Jan Pavlíček

Boleslavský kádr pro extraligu prošel obměnou

Středočeši výrazně po postupu do extraligy pozměnili kádr. Mezi obránci se objevili Milan Hruška, Slovinec Mitja Robar nebo Matěj Střítezský. Útočnou aktivitu po zahraničním angažmá posílil odchovanec Tomáš Hyka, David Květoň nebo Dominik Pacovský. O tvorbě kádru se vždy v klubu dlouho diskutuje.

„Od doby, co jsem do klubu vstoupil, tak to probíhá v rámci týmové práce. Každý k tomu řekne svoje, není to práce jednoho člověka, trenérů nebo jen sportovního manažera. Musí se udělat koncepce, která se dodržuje. Je důležité, aby se na rozhodnutí shodli víceméně všichni,“ říká Vrbata.

Mladá Boleslav může po návratu do extraligy nadále počítat s Výborným a Brošem

Číst článek

Zkušený forvard věří, že boleslavský celek nebude mít v extralize problémy. Tým by rád viděl v klidných vodách, ve kterých by měli Středočechy držet zejména zkušení hráči David Výborný a Michal Broš.

„Mít v kabině i na ledě lídry je základ,“ nepochybuje Vrbata, který ví, že v dnešním hokeji je nutná zejména kvalitní obrana. „Od obránců se všechno odvíjí. Útočníci většinou jezdí dva na dva, nebo tři na tři, jde o to, jak ofenzivu podpoří obránci.“

Tým staví s výhledem do budoucnosti

Jedna změna oproti minulým rokům je znát. V boleslavském klubu už nesází jen na zvučná jména, ohlíží se také po mladých hokejistech.

„Tým nestavíme jen na příští sezonu, ale s výhledem do budoucnosti. Hodně jsme obměnili obranu a přidali jsme mladé a perspektivní hráče do útoku. Tohle je správný směr, nevíme totiž, jak dlouho bude hrát David Výborný nebo Michal Broš,“ říká rodák z Mladé Boleslavi.

Hráči, které vedení přivedlo, jsou ve věku, kdy chtějí přesvědčit o svých kvalitách. „Vrátil se Tomáš Hyka, který nám splnil kvótu pro mladé hokejisty. To je další velká posila. Na papíře to vypadá dobře, uvidíme, jak to bude vypadat na ledě,“ uvědomuje si Vrbata.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme