Jeho vysvětlení nebylo přesvědčivé, říká ke Kreuzigerově případu předseda UCI

Nesrovnalosti v biologickém pasu Romana Kreuzigera z let 2011 a 2012 jsou podle prezidenta Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Briana Cooksona závažné. I to je jeden z důvodů, proč UCI českému cyklistovi zastavila činnost před etapovým závodem kolem Polska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Cookson se ke Kreuzigerově kauze vyjádřil pro server cyclingnews.com. „Jsou tam velmi vážné anomálie,“ uvedl třiašedesátiletý Brit.

„Neříkám, že je vinen. Říkám, že jsou tu velmi vážné obavy a narůstající pochybnosti kvůli jeho biologickému pasu,“ vysvětloval Cookson, jenž stojí v čele unie od září loňského roku.

"Experti z UCI a antidopingové nadace UCI (CADF) mají velmi silné podezření z manipulace. Byl pozván, aby podal vysvětlení, což se stalo, ale nebylo shledáno jako přesvědčivé," řekl Cookson.

"Jsme teď proto v situaci, kdy bychom měli velmi brzy zahájit disciplinární řízení. A to uděláme tak rychle, jak to jen bude možné," prohlásil Cookson.

Zákaz startu považujeme za šikanu, říká právník cyklisty Kreuzigera

Číst článek

Šéfa UCI zaráží, jakým způsobem stáj Tinkoff-Saxo postupovala poté, co případ vyšel na světlo. Nejprve vyřadila Kreuzigera z nominace na Tour de France, přestože nebyl suspendován, ale následně ho chtěla nechat startovat v závodu Kolem Polska.

„Tyhle věci trvají příliš dlouho, než se vyřeší, ale tohle bylo mimořádně znepokojující, když ho nenominují na Tour, ale pak ho pošlou závodit v Polsku,“ uvedl Cookson.

„Je to velmi podivné a neobvyklé. Proto jsme se rozhodli, že na podobné případy budeme pohlížet a postupovat při nich stejně, jako když se objeví pozitivní vzorek testu A. Než aby se celý případ táhl měsíce a měsíce a takoví jezdci během toho normálně závodili. Každý daný případ pečlivě prostudujeme, a pokud budeme věřit, že je dostatek důkazů k dalšímu vyšetřování, sáhneme k prozatímní suspendaci,“ dodal Cookson.

Tinkoff-Saxo se nelíbí postup UCI

Generální ředitel stáje Tinkoff-Saxo Stefano Feltrin mu dnes odpověděl v otevřeném dopise. Stáji, která od počátku stojí za českým závodníkem, vadí především to, že UCI nepostupuje v souladu s nastavenými pravidly a nectí presumpci neviny.

Stefano Feltrin nechápe ani, co považuje Cookson za podivné v souvislosti s Kreuzigerovou absencí na Tour de France a následnou nominací do Polska.

„Jsme plně oddáni boji proti dopingu ve sportu, stejně tak podporujeme i užívání biologických pasů a uplatňování přísných antidopingových pravidel. Náš tým ale věří, že to vše by mělo být vedeno způsobem, který respektuje fakta a řádný proces, garantuje řádnou obhajobu a nijak neohrožuje plánování týmu při výběru jezdců a nominaci týmu pro závod," uvedl Feltrin.

ČTK, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme