Západočeská galerie požádá o dotaci z Norska. Chce ji na rekonstrukci Semlerova bytu

Západočeská galerie zrestauruje cenný interiér bytu v Plzni, který vznikl podle konceptu světoznámého architekta Adolfa Loose. Na opravy chce získat 30 milionů korun z Norských fondů. Takzvaný Semlerův byt si počátkem 30. let minulého století nechal udělat plzeňský podnikatel a spolumajitel továrny Oskar Semler.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Loos - dílo v českých zemích / Muzeum hlavního města Prahy

Adolf Loos - dílo v českých zemích / Muzeum hlavního města Prahy | Foto: Press kit, Martin Polák

Semlerův byt, který se nachází v činžovním domě na Klatovské třídě 110, je cenný především tím, že jako jediný ze souboru Loosových bytů v Plzni používá k uspořádání prostoru plný Raumplan. Jeho architektem byl Loosův žák Heinrich Kulka.

„Je nebývale rozlehlý a současně naprosto atypicky řešený takzvaným raumplanovým způsobem tvorby prostoru. To znamená, že mezi prostory nevede klasické schodiště, ale mají různé výšky. Propojují je jen jednotlivá krátká schodišťová ramena,“ vysvětlil kurátor sbírky architektury Západočeské galerie Petr Domanický. Dům zjednodušeně přirovnal k Müllerově vile vestavěné do činžovního domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Monika Zettlová mluvila s Petrem Domickým o plánech Západočeské galerie se Semlerovým bytem

Opravu zahájila galerie už loni. Výrazně by ji urychlily právě peníze z Norských fondů, které by bylo možné získat v následujících dvou letech.

„Byt by měl být restaurován do původní podoby a přeměněn v expozici přístupnou veřejnosti. V dalších prostorech by mělo vzniknout zázemí badatelského centra architektury Plzeňského kraje, depozitář, výstavní prostory, ale také kavárna, prodejna odborných knih a místnosti pro práce s dětmi,“ popsal plánované využití Domanický.

Rekonstruovat chce i byty, které zůstanou ve značné části domu. Na ně byl cenný interiér rozdělený několik desetiletí. Důležité prvky se ale zachovaly, například dřevěné obložení, hala s krbem a barem, dřevěné vestavěné skříně v pokojích nebo kuchyně.

„Je tam původní pracovní pult, jsou tam skříňky, zásuvky na koření. V té přípravně jsou různé detaily včetně přístroje na mytí sklenic a dokonce zachovaný výtah, který sloužil k dopravě hotového jídla.“

Jeho otec si nechal v Plzni postavit byt podle návrhu Loose. Teď Semler radí restaurátorům

Číst článek

Aby se architekti co nejvíce přiblížili k původní podobě domu, spolupracuje galerie už několik let se synem bývalého majitele bytu Willym Semlerem, který dnes žije v Austrálii.

„Pomohl obrovským způsobem, protože nám poskytl historické fotografie a cenné informace, které se jinde nedají dozvědět. To znamená třeba vzpomínky na to, kdo tady bydlel v dalších bytech, v okolí a jak tady co vypadalo. Dokáže nám na dálku zpřesňovat, co v které místnosti bylo, co už se tam nedochovalo,“ řekl Domanický.

Prostory chce galerie otevřít i v případě, že dotaci z Norska nezíská, a rekonstrukci provádět postupně z peněz Plzeňského kraje.

Adolf Loos v Plzni realizoval více než deset bytových interiérů. Odborníci je považují za jedno z největších turistických lákadel města.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme