Maloobchodní tržby se v červnu zvýšily meziročně téměř o 6 procent

Češi v obchodech utratili v červnu o 6 procenta více než ve stejném období loňského roku. Obrat se maloobchodníkům zvýšil i v meziměsíčním srovnání. Nejvíc rostly tržby z prodeje počítačového zařízení. Domácnosti nakupovaly víc zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby. A rostly i tržby za prodej výrobků pro kulturu, sport nebo dovolenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní počítač (ilustr. foto)

Osobní počítač (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Tržby letos v porovnání s loňskem zatím příliš výrazně nerostly a podle ekonomů se na tom v některých minulých měsících podepsaly dva faktory.

Jedním z nich byly výprodeje nahromaděných zásob z předkrizového období. Postupně se vyčerpaly, obraty obchodníků se tak nezvyšovaly výrazným tempem jako dříve. A vývoji hraje důležitou roli také inflace, která i nadále zůstává na velmi nízké úrovni.

A jak se bude inflace vyvíjet v příštích měsících letošního roku? Například podle nedávného odhadu ministerstva financí by měla být letos průměrná míra inflace na úrovni 0,6 procenta. Příští rok by měla ale výrazně vzrůst.

Vývoj pro příští rok změnila i Česká národní banka. Třeba ve třetím čtvrtletí by měly spotřebitelské ceny růst o dvě procenta, což je ale o něco méně, než odhadovala dříve.

Ve vývoji maloobchodních tržeb se očekává, že budou letos růst v průměru o zhruba dvě procenta. Mírné oživení očekávají někteří analytici v následujících měsících, pokračovat bude i v příštím roce.

Vyšší spotřebě domácností hraje do karet nastupující růst mezd a klesající nezaměstnanost.

Vývoj maloobchodních tržeb 6/2013 - 6/2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme