Izraelci žijící nedaleko pásma Gazy jsou navzdory příměří skeptičtí

Zástupci Izraele a Palestinců jednají v Káhiře o trvalejším míru. Jde o nepřímé rozhovory zprostředkované Egyptem. V Gaze platí už druhým dnem příměří, nejdelší od 8. července, kdy konflikt mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás vypukl. Na izraelské straně hranic pásma Gazy, ve městě Sderot, ale lidé v dlouhodobější klid zbraní příliš nevěří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Bajt Lahíja v pásmu Gazy bylo značně poničeno izraelským bombardováním. Uprchlíci se teď pomalu vracejí domů

Město Bajt Lahíja v pásmu Gazy bylo značně poničeno izraelským bombardováním. Uprchlíci se teď pomalu vracejí domů | Zdroj: Reuters

Krátkodobé, třídenní příměří zatím obě strany dodržují.

„Na izraelské straně jsem viděl několik vojenských jednotek, které tady táboří, přelétají tady vojenské vrtulníky, ale skutečně je klid. Příměří už opravu druhým dnem platí na obou stranách,“ hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Město Sderot leží jen necelé čtyři kilometry od hranic Pásma Gazy. V posledních letech bývá pravidelně terčem útoků, Hamás ho ostřeluje většinou podomácku vyrobenými raketami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Izraeli sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

Skoro v každém domě si proto lidé zařídili zpevněné místnosti, kam se mohou v případě náletu ukrýt. Kryty jsou také na ulicích. Když se rozezní poplašná siréna, všichni mají jen 15 vteřin na to, aby se schovali.

Místní proto vesměs nevěří, že je naděje na trvalejší klid zbraní. Příměří podle nich vydrží jen pár příštích dnů nebo měsíců. Nemyslí si ale, že napjatou situaci mezi hnutím Hamás a Izraelem se v dohledné době podaří vyřešit.

Do svých domovů se teď vracejí lidé, kteří kvůli poslednímu konfliktu raději odešli. Jak ovšem obyvatelé Sderotu dodávají – podobných krátkodobých příměří zažili už mnoho, žádné z nich ale nepřineslo trvalý mír.

Příměří mezi radikálním hnutím Hamás a Izraelem trvá. Lidé se nemají kam vrátit

Číst článek

Do Káhiry navíc Izrael i Hamás dorazily s naprosto rozdílnými stanovisky. Hnutí Hamás jako podmínku příměří požaduje ukončení osmileté blokády Pásma Gazy. Izrael s tím nesouhlasí a usiluje o demilitarizaci Gazy.


Zvětšit mapu

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme