Izrael a Palestinci se údajně přiblížili k příměří. Platit by mohlo od pátku

Boje v palestinské Gaze a izraelském pohraničí by mohly brzy skončit. Delegace izraelské vlády už se podle neoficiálních zpráv dohodla v Káhiře s představiteli palestinského hnutí Hamás na podmínkách dlouhodobého příměří. V platnost by mohlo vstoupit zítra ráno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský voják odpočívá na tanku nedaleko pásma Gazy

Izraelský voják odpočívá na tanku nedaleko pásma Gazy | Zdroj: Reuters

Podle agentury Reuters je zatím blíže souhlasu s podmínkami dohody izraelská strana. Zatímco vedení židovského státu podmínky dohody zkoumá, Palestinci se k ní zatím oficiálně nevyjádřili.

Hamás podle dosavadních zpráv žádá otevření přechodů z Gazy do Izraele a Egypta a propuštění některých palestinských vězňů z izraelských věznic.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji izraelsko-palestinského konfliktu informoval zpravodaj Štěpán Macháček

Dnes dopoledne obě strany přistoupily na pětihodinový klid zbraní, který mají využít obyvatelé bombardované Gazy hlavně k doplnění zásob.

Humanitární příměří skončilo ve 14 hodin středoevropského času. Asi dvě hodiny po začátku ho palestinští ozbrojenci porušili vystřelením tří granátů z Gazy na izraelské území. Útok nezpůsobil žádné škody a Izrael na něj nereagoval.

Nové, tentokrát trvalejší příměří by mohlo vstoupit v platnost od páté hodiny ráno středoevropského času. Přes týden trvající konflikt už si vyžádal 230 obětí v Gaze a jeden život na izraelské straně.

Běžní Izraelci se s každou další raketou z Gazy přiklánějí k pozemní invazi

Číst článek

Štěpán Macháček, Jan Prokeš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme