Počet nově nakažených virem HIV je v Česku nejvyšší od počátku sledování

Lékaři za prvních šest měsíců v Česku zaznamenali 129 nových pacientů s virem HIV, což je nejvyšší počet od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat. U deseti pacientů se v tomto období rozvinulo onemocnění AIDS. Celkem se u nás od počátku sledování nakazilo virem HIV 2251 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka, symbol boje proti AIDS

Červená stužka, symbol boje proti AIDS | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Seema K. K.

„Nejrizikovější skupinu tvoří muži, kteří mají sex s muži. V ostatních rizikových skupinách, jako jsou například injekční uživatelé drog, k nárůstům nedochází,“ uvádí manažerka Národní strategie HIV/AIDS Veronika Šikolová ze Státního zdravotního ústavu.

Příčiny růstu nejsou jednoznačně určené. Může to být například nedostatečná prevence a její podpora nebo uvolněnější sexuální chování.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšiřování viru HIV mluvila ve vysílání Radiožurnálu manažerka Národní strategie HIV/AIDS Veronika Šiklová

Ve světě podle Světové zdravotnické organizace klesá počet zemřelých na HIV nebo na AIDS. Podle Šikolové však v České republice k poklesu úmrtí v důsledku nakažení virem HIV nedochází. Už několik let zemře na toto onemocnění okolo deseti lidí ročně.

„Jedna věc je počet úmrtí na HIV infekci, který je ve světě klesající, u nás přibližně stejný. Jiná věc je počet nově diagnostikovaných osob. Ten se teď ve světě stabilizoval a u nás naopak stoupá,“ říká Šikolová.

Národní strategie HIV/AIDS má schválený program prevence do roku 2017. Současná situace však vede k vytvoření akčního plánu, který by měl reflektovat nejpalčivější problémy. Šikolová upozorňuje, že by měl klást důraz především na prevenci u rizikových skupin, které jsou však obtížně dosažitelné. Do programu se proto více zapojí terénní pracovníci.

Veronika Šikolová se obává, že počet nakažených virem HIV bude i nadále prudce stoupat.

Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme