Práva služebných budou v Brazílii zakotvena v ústavě

V Brazílii začíná platit zákon, který má zlepšit život milionům žen, pracujících jako pomocnice v domácnosti. Jejich práva budou dokonce zapsaná v ústavě. V zemi platí přísné a rozsáhlé pracovní zákony, povolání služebných v nich ale doposud upravené nebylo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilska prezidentka Dilma Rousseffová

Brazilska prezidentka Dilma Rousseffová | Zdroj: Reuters

V Brazílii pracuje v domácnostech 7 milionů žen. Povolání, které se vyvinulo z klasické služky, pomáhá spoustě chudých rodin k lepšímu životu.

Rodiny, zaměstnávající pracovnice, jim odteď musejí podepisovat pracovní knížku a tím pádem vyplácet nejméně minimální mzdu. Služebné, kterých je v Brazílii podle mezinárodní organizace práce sedm milionů, mají také nově nárok na 44 hodinový pracovní týden, pracovní přestávky i placené přesčasy.

V budoucnu by měl fungovat i fond, ze kterého se bude platit odstupné v případě výpovědi bez udání důvodu. Počet služebných v zemi ale klesá. Mnoho žen si díky lepšímu vzdělání zvolí nadějnější povolání a některé rodiny si raději domácí práce obstarávají samy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme