Celníci na Královéhradecku chytli pašeráka. Z Polska vezl léky s pseudoefedrinem

Celníci v Královci na Trutnovsku našli minulý týden v autě pašeráka stovky tablet rozpuštěných v PET láhvi. Léky s pseudoefedrinem, které se zneužívají k výrobě pervitinu, přivezl do České republiky z Polska. Jde už o druhý podobný případ tento měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Jason Rogers, CC BY 2.0

Auto 44letého řidiče hlídka zastavila při běžné kontrole na silnici první třídy číslo 16 v Královci. Ačkoli tvrdil, že k proclení žádné zboží nemá, celníci pod sedačkou spolujezdce našli tašku s prázdnými krabičkami od léků.

„Za pomoci služebního psa objevili ve voze téměř tři sta tablet rozpuštěných v roztoku v PET lahvi. Jsou to tablety s vysokým obsahem pseudoefedrinu, které se zneužívají k výrobě pervitinu,“ řekla mluvčí krajských celníků Martina Kolínská. Dodala, že v autě objevili i 0,8 gramů samotné drogy.

Řidiči hrozí pokuta nebo až 5 let ve vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o dovážení léků s pseudoefedrinem do České republiky zjišťoval Ondřej Vaňura

Podobných případů celníci v Královéhradeckém kraji zaznamenávají poměrně hodně. V Polsku jsou totiž na rozdíl od České republiky léky s pseudoefedrinem volně prodejné. Roztok s 500 rozpuštěnými tabletami objevil služební pes i před třemi týdny.

Od začátku roku celníci v Královéhradeckém kraji našli už přes 5 300 tablet léků s pseudoefedrinem. Z takového množství by se dalo vyrobit asi půl kilogramu pervitinu. Na černém trhu by měl cenu půl milionu korun. Policisté se na problém zaměřují.

„Pro nás kromě záchytů těchto léků z Polské republiky je velmi zásadní pátrání po výrobcích a následně po distributorech pervitinu, který se z nich vyrábí,“ vysvětlila Ivana Ježková z krajské policie.

Že tablety skutečně pocházejí z Polska, je velmi složité prokázat. Policisté to dovozují podle krabiček, které se jim podaří na místě zajistit.

Pervitin je společně s marihuanou vůbec nejvíce užívanou drogou v Česku a patří mezi nejnebezpečnější pro lidský organismus a na vznik závislosti.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme