Impozantní Šalamounův chrám v Sao Paulu je důkazem rostoucího vlivu nové církve

V Brazilském Sao Paulu slavnostně otevřeli Šalamounův chrám. Obří stavbu s kapacitou 10 tisíc míst k sezení postavila křesťanská náboženská společnost, zvaná Univerzální církev království božího. Ta má podle sčítání lidu v Brazílii už skoro 2 miliony věřících a otevřením obřího kostela chce symbolicky zvýraznit svůj vliv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šalamounův chrám v Sao Paulu

Šalamounův chrám v Sao Paulu | Zdroj: Reuters

55 metrů vysoký, se třiceti monumentálními sloupy a zahradou s olivovníky a palmami. Kolos, postavený i z kamene z Izraele, zabírá celý blok poblíž centra největšího brazilského města. Má být symbolickou replikou Šalamounova chrámu z Jeruzaléma.

Stavba stála v přepočtu přes 6 miliard korun. První pohled má návštěvníky ohromit, jak se říká i v reportáži internetového kanálu Univerzální církve království božího.

Přehrát

00:00 / 00:00

O otevření monumentálního Šalamounova chrámu v Sau Paulu informuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii David Koubek

Šalamounův chrám se stane hlavním sídlem Univerzální církve království božího. Organizace, kterou buduje od roku 1977 Edir Macedo, který si říká biskup. Budoval i televizní stanici Record, která je dnes jednou z největších v Brazílii.

Oba Macedovy počiny fungují v symbióze. Televize přenášela skoro každodenně dlouhá kázání v halách pro tisíce lidí. Přenášela také vymítání démonů či zázračné uzdravování. To všechno by se teď mělo brzy odehrávat i v Šalamounově chrámu.

Na jeho slavnostní otevření přijely kromě hvězd Macedovy televizní stanice Record, které to údajně měly skoro jako pracovní příkaz, také politické špičky včetně prezidentky Dilmy Rousseffové z Dělnické strany i guvernéra státu Sao Paulo Geralda Alckmina, který je opozičním politikem.

Jejich přítomnost jen dokládá rostoucí vliv téhle náboženské organizace nejen ve společnosti, ale také v brazilské politice.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme