Část osmého divu světa je v Česku. Pražský hrad vystavuje čínské terakotové vojáky

Takzvaný osmý div světa je ode dneška k vidění na Pražském hradě. Přesněji jeho část: dvě originální sochy bojovníků z legendární čínské terakotové armády. Ty jsou hlavním lákadlem výstavy Poklady staré Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terakotová armáda

Terakotová armáda | Foto: Wikimedia, public domain

„Předměty jsou samy o sobě tak zajímavé a krásné, že už není třeba hledat nějaká další tajemství,“ konstatuje kurátorka Helena Heroldová ke spekulacím o mystickém významu jednotlivých soch.

Originální plastiky z více než osmitisícové terakotové armády prvního císaře čínské dynastie Čchin opouštějí Čínu jen výjimečně.

Na Pražském hradě budou tři měsíce vystaveny jako symbol dobrých vztahů obou zemí. Zatímco v čínské expozici, v místě nálezu u města Sian, se vojáci dívají na východ, v Česku směřují k západu.

Vojáci se musejí dívat vstříc k přicházejícím návštěvníkům rozhodl archeolog Liang Yanmin, který přivezl nálezy do Prahy.

„Samozřejmě ze začátku byly určité nápady, že by měly být za sklem nebo někde jinde, než teď jsou. Všechna řešení je nějakým způsobem upozaďovala. Nakonec bylo rozhodnuto, že budou na pódiu, v centru výstavy,“ doplňuje kurátorka.

Poklady staré Číny představí 160 předmětů vysoké historické a hlavně umělecké hodnoty. Mnoho z nich dovolila Čína vystavit v zahraničí vůbec poprvé.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme