Benefiční koncert vydělal pro rodiny padlých vojáků dalších 150 tisíc

Sto padesát tisíc korun vydělal včerejší benefiční koncert v pražském Divadle Broadway pro rodiny vojáků, kteří před měsícem padli v Afghánistánu. Večer s názvem Andělská křídla byl součástí sbírky, na kterou lidé začali přispívat hned po tragédii. Na sbírkovém kontě bylo už před koncertem přes čtyři miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monika Absolonová

Monika Absolonová | Foto: Tomáš Král

Svým vystoupením podpořili sbírku třeba skupina Support Lesbiens, Monika Absolonová, Helena Vondráčková, Marián Vojtko a další muzikanti. Lístek stál 460 korun a Divadlo Broadway bylo skoro vyprodané.

Vybraná částka by se měla rozdělit mezi pozůstalé rovným dílem. „To znamená rovným dílem mezi pozůstalé děti a rovným dílem mezi pozůstalé manželky nebo družky,“ uvedl major Ivo Zelinka ze 43. výsadkového praporu, organizátor sbírky a také velitel čtyř z pěti padlých.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbírce pro padlé vojáky natáčela redaktorka Lenka Jansová

„Jakýkoli jiný klíč by byl těžko zdůvodnitelný, hledisko potřebnosti je cesta do pekel, proto jsme to udělali rovným dílem,“ vysvětlil Zelinka.

Podle Libora Smékala, hlavního organizátora včerejšího benefičního večera, je stejně důležitý jako peníze i vzkaz, který benefiční večer předal pozůstalým – tedy že v tom nejsou sami.

„Já jsem také voják z povolání, byl jsem několikrát v zahraničních misích, a těch kamarádů už mi tam taky zůstalo celkem dost,“ poznamenal.

Po padlých vojácích zůstalo pět partnerek a dohromady sedm dětí. Na oficiální odškodnění od státu zatím všechny rodiny teprve čekají. Peníze z této sbírky by měly dostat už na začátku září.

Zájemci, kteří by se chtěli do sbírky zapojit, mají šanci přispět na účet Charity České republiky do konce srpna. Číslo lze najít na internetových stránkách charita.cz.

Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme