V Hradci Králové pomáhají udržovat pořádek dva romští asistenti

Udržovat pořádek v problematických lokalitách Hradce Králové pomáhají dva romští asistenti prevence kriminality. Město je platí z peněz, které získalo z Ministerstva vnitra. V hradeckých ulicích budou určitě do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové na sidlišti Chanov

Romové na sidlišti Chanov | Foto: Filip Jandourek

„Mají oslovovat danou komunitu, jednat s nimi co se týče veřejného pořádku jejich shromažďování, začleňovat je do společnosti a vysvětlovat jim, jak by se měli chovat k většinové společnosti, aby nedocházelo k urážkám a podobně…,“ popisuje kompetence pracovníků Michal Počarovský.

Náměstí 28. října, Dukelská, směr na hlavní vlakové nádraží a autobusový terminál jsou lokality, ve kterých teď působí dva pomocníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Lucie Valášková zpovídá dva romské asistenty z Hradce Králové

„Sloužíme lidem jako zdroj informací, předáváme jejich dotazy mentorovi a oni si nás za to váží,“ říká jeden z pracovníků.

Od července jsou pomocnou rukou městských strážníků. Snaží se domluvit lidem, aby dlouho nevysedávali a nekouřili na zastávkách nebo nepili na ulici alkohol.

„Romové nás poslechnou více než strážníky,“ to o sobě říkají dva romští asistenti prevence kriminality, kteří se snaží působit na lidi ze své komunity.

Pokračování jejich další práce bude záležet na výsledcích a na tom, jestli na ně město opět získá dotaci.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme