Do Hranic se po roce opět vrátil Bělotínský týden zpěvu, sjelo se přes sto účastníků

Srpen každoročně přiláká do Bělotína u Hranic zpěváky a hudebníky z celé republiky a v poslední době i ze zahraničí. Každý den se scházejí v učebnách hranické průmyslovky, kde se baví, vyměňují si zkušenosti, ale hlavně zpívají. Začal totiž Bělotínský týden zpěvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piano

Piano | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Poprvé, před dvaadvaceti lety, přijely čtyři desítky zpěváků z blízkého okolí. Dnes jich v učebnách napočítáte přes sto. Od nejmenších dětí až po seniory. Účast se tady dědí z generace na generaci.

A tak tu lze potkat i celé rodiny. Třeba sestry Markéta a Katka se dobrovolně připojily ke své mamince, která už má pár ročníků bělotínského zpěvu za sebou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bělotíně natáčela reportérka Jana Zemková

„My tady až tak moc s mámou nejsme. Bydlíme každá na jiném pokoji, máme jinou partičku a jiný program. Každá jsme teď i v jiném ateliéru, mamka je v dospělých,“ vysvětlují sestry.

„Když si zavoláme, tak se potkáme. Jinak jim chodím dávat pusu na dobrou noc a dobré ráno, ale to ony spí, takže většinou žádný rozhovor neproběhne,“ směje se jejich matka.

Každým rokem si Bělotínský týden zpěvu získává nové zájemce, dnes už z celé Evropy. V drtivé většině jde o naprosté laiky, jejichž profese mají ke zpěvu na hony daleko. Všechny spojuje právě společné muzicírování a ještě mnohem víc.

„Dobrá parta lidí, za kterou se sem vracím. Jezdíme sem od malička, těšíme se na to celý rok. Jezdím sem kvůli lidem i zpívání samotnému…“ znějí nejčastější odpovědi.

Společné týdenní úsilí zpěváků vyvrcholí společnými koncerty před obecenstvem z Hranic a okolí.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme