Vláda dál nemá kandidáta na eurokomisaře, najít ho chce do poloviny srpna

Nového českého eurokomisaře vybere vládní koalice v srpnu. Nejdřív chce vyjednat oblast jeho působení. To by mohlo být v oblasti řízení dopravy, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovací, vnitřního trhu nebo energetiky. Nově koaliční rada uvažuje o regionální politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Proběhla diskuze o tom, jestli by nestálo za to i po debatě s okolními státy rozšířit eventuální portfolio o regionální politiku, což je velmi zajímavá oblast, kde teče zhruba 30 procent prostředků Evropské unie. Určitě by stálo za to, pokud by byla podpora okolních států o toto portfolio, eventuálně také zabojovat,“ řekl to po jednání koaliční rady šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

KDU-ČSL přišla s návrhem, že by se kandidátem na eurokomisaře mohl stát dlouholetý zkušený úředník z Bruselu Petr Blížkovský.

Eurokomisaři jsou vysíláni členskými zeměmi EU do Evropské komise. Jejich působnost neurčují národní zájmy zemí, které je vyslaly, ale zájmy celé EU. Mají iniciativní a kontrolní roli. Nesmějí přijímat instrukce od státu, ze kterého pocházejí, ani od jakéhokoliv jiného státu. Naopak jsou povinni prosazovat výhradně zájmy Společenství.

Podle ministra kultury za KDU-ČSL Daniela Hermana není to, že Blížkovský není stranický kandidát, problém:

„Nám jde o vysokou odbornost. A nejlepší portfolio prohlubování procesu evropské integrace vyžaduje, abychom skutečně měli portfolio, které bude odpovídat významu České republiky. Takže pro KDU-ČSL není nejdůležitějším parametrem stranická příslušnost, ale silná odborná a lidská zralost.“

Premiér Bohuslav Sobotka stále dává přednost stranickému kandidátovi:

„Já si nemyslím, že cesta je v tom, abychom za každou cenu hledali komisaře, který nebude mít vůbec žádné politické vazby v České republice. Pokládal bych to možná za něco, co by do budoucna mohlo i oslabit kooperaci, která přeci jenom v neformální rovině mezi Českou republikou a našim budoucím eurokomisařem mohla fungovat. Byť formálně musí být eurokomisař nezávislý.“

ČSSD i ANO ale dál trvají na svých kandidátech. Sociální demokraté prosazují na eurokomisaře bývalého ministra financí Pavla Mertlíka a ANO svého europoslance Pavla Teličku.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme