Unikátní vyšehořovickou tvrz už léta opravují místní patrioti

Jednu z nejlépe dochovaných středověkých tvrzí v Česku najdete východně od Prahy ve Vyšehořovicích. Navíc se mezi Vyšehořovicemi, Horoušany a Nehvizdy od středověku těžil kámen, takže je postavená ze stejného materiálu, jaký byl - alespoň částečně - použitý i na významné stavby jako je třeba chrám sv. Víta nebo Karlův most. Tvrz najdete v areálu bývalého JZD a je volně přístupná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšehořovice v listopadu 2012

Vyšehořovice v listopadu 2012 | Foto: Adriana Krobová

„Stojíme na nádvoří tvrze. Dneska je situace trošičku jiná, než byla původně v polovině 13. století, kdy zde stála pouze věžovitá stavba tvrze,“ ukazuje historik Jaroslav Špaček.

Třípatrová kamenná budova částečně stála ještě před zhruba 160 lety, v polovině 19. století byla ale stržena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní vyšehořovickou tvrz navštívila Alena Rokosová

Panským sídlem byla tvrz do konce 16. století, pak se z ní stala mohutná panská sýpka. Později tu bydlela čeleď a byly tu ovčíny a kurníky a ve 20. století objekt převzalo JZD.

„Když jsme sem přišli v 60. letech, byl tu neuvěřitelný nepořádek. Dalo hodně práce dát to alespoň do stavu, který vidíte dneska,“ vzpomíná Jaroslav Špaček.

Pomáhají hlavně místní

Tvrz začala chátrat v 19. století. Když se v roce 1994 zřítilo nároží na místě původní brány, začaly práce na záchraně památky. Opravy má na starost kameník Milan Tichý z nedalekých Čelákovic:

„To je právě patriotismus, který mi velí, aby se ukazovalo to pěkné, co tady v okolí je. Vyčistili jsme to natolik, že je to vlastně taková knížka ke čtení. Od středověku se tady slohy podepsaly.“

Podle něj je takto dochovaná tvrz unikátní. Potvrzuje to i historik Jaroslav Špaček:

„Půdorys něco kolem 40, 50 metrů – takže to je něco mimořádného.“

Vyšehořovice v listopadu 2012 | Foto: Adriana Krobová

Dodnes se dochoval například zbytek původního patrového paláce ze 14. století včetně sklepu, ve kterém je cisterna na vodu s dřevěným roubením. Tu ale uvidíte jen, když si do temného sklepa vezmete baterku.

Sehnat peníze na opravu památky není jednoduché. Majitelce, které se tvrz vrátila v restituci, byť fakticky nebyla nikdy vyvlastněna, s tím pomáhá sdružení Přátelé vyšehořovické tvrze. To shání sponzory a žádá o dotace.

„Původně od kraje, potom od ministerstva kultury a v poslední době od Masky,“ říká místní obyvatel a historik Martin Hůrka. Občas pomohou i místní, a to nejen finančně.

„Je plno subdodávek. Tady se dělali krovy, kamenické práce. Od lidí, kteří v obci jsou. A to je ten zázrak. Kamenické hutě, které dnes nesekají ani netěží kámen, ale potomci tady ještě jsou,“ říká kameník Milan Tichý.

Středověká tvrz každoročně ožívá i díky slavnostem, které místní pořádají. Ty letošní jsou plánované na 6. září a tvrzí zájemce provede právě Jaroslav Špaček.


Zvětšit mapu

mkp, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme