Zatím nemá ani jméno. Už půl roku žije v Ostravě slůně odchované umělou výživou

Nemá žádné jméno, a přesto patří k největším lákadlům a symbolům ostravské zoologické zahrady. Malá sloní slečna narozená letos v únoru už váží téměř 300 kilogramů. Problém ale je, že se ještě ani jednou nenapila mateřského mléka, a to pro ni znamená vážné ohrožení. Navíc už brzy čeká chovatele další kritický krok - budou muset slůně naučit přijímat pevnou stravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravské slůně se stále nenapilo mateřského mléka. Ošetřovatelé ho krmí náhražkou

Ostravské slůně se stále nenapilo mateřského mléka. Ošetřovatelé ho krmí náhražkou | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Kdyby člověk nevěděl, že je na umělé výživě, tak by to vůbec nepoznal,“ říká ošetřovatel Igor Švihálek. Sloní slečna má pořád jenom číslo v plemenné knize.

„Konečně má Rašmí nějakou společnici, kamarádku, se kterou si může hrát. Byť je mezi nimi váhový rozdíl víc než tuna,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Půlroční slůně v ostravské zoo navštívil reportér Martin Knitl

Pevnou stravu už malá samička testuje, ale zatím jenom jako hračku.

„Bude to pro organismus malé sloní slečny velká změna. Vzhledem k tomu, že nemá základ přirozeného mateřského mléka, tak to může být komplikované,“ vysvětluje mluvčí ostravské ZOO Šárka Kalousková.

Zkušeností s podobným odchovem slona je v celém světě minimum. To, že mládě nedostává skutečné mateřské mléko, může vést k celé řadě smrtelných nemocí - včetně takzvaného sloního herpesu.

„Není známo, že by slůně, které nikdy nepilo mateřské mléko, někde přežilo do dospělosti,“ dodává mluvčí.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme