Na přehradě Rozkoš hlídkují policisté. Lodě kontrolují i zachraňují

Policisté v České Skalici u Náchoda čas od času vymění služební auto za motorový člun. Místo řidičů se pak zaměřují třeba na kapitány plachetnic. Pravidelně totiž vyráží hlídkovat na přehradu Rozkoš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Meixner hlídkuje na přehradě Rozkoš

Petr Meixner hlídkuje na přehradě Rozkoš | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Vodní nádrž je rozdělena na dvě části, například plachetnice a motorové čluny ale můžou jen na větší z nich. Policisté ji dokážou objet za necelých 8 minut. Na přehradě hlídkují i několikrát týdně.

„Když je hezky, tak je najednou na vodě i 30 lodí,“ říká policista Jiří Meixner. V kotvištích hlídka kontroluje evidenční čísla lodí i jejich ukotvení.

Při zastavení lodě policisté kontrolují, jestli má člověk průkaz vůdce malého plavidla a další potřebné doklady. S problémy se tu setkávají minimálně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlídce na přehradě Rozkoš sledoval reportér Čro Ondřej Vaňura

Hlídka ale není vždy klidná. „Nejzajímavější bylo, když se náhle změnilo počasí. Přišla bouřka a převrátila se loď. Tahali jsme tři lidi z vody, loď šla ke dnu. Jindy jsme tahali ke břehu převrácený člun,“ vzpomíná Jiří Meixner na své služby na přehradě.

Rozkoš, osmá největší přehrada v Česku, se čas od času odpouští. V tu chvíli se v ní najdou i zajímavé věci. „Našli jsme trezor, ukázalo se, že je ze staršího vloupání. Někdo tu zahodil i pistoli. Nebyla z žádné tragédie, ale někdo ji ukradl a nevěděl, jak se jí zbavit,“ říká Eva Prachařová z náchodské policie.

Na vodě se policisté zaměřují také na vodní lyžaře, kteří tu vůbec nesmí jezdit. Na břehu pak řeší hlavně rušení nočního klidu.

Za dobrého počasí pluje na hladině přehrady Rozkoš až 30 plavidel | Foto: Ondřej Vaňura

Ondřej Vaňura, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme