Sparta bude bez Ligy mistrů už minimálně 10 let, rozprodej hráčů se ale neočekává

Fotbalisté Sparty v pohárové Evropě po roce opět nedosáhnou na svůj cíl. Stačily k tomu dva lety do Švédska. Loni Pražané vypadli s Häckenem z kvalifikace Evropské ligy, letos s Malmö z předkola Ligy mistrů. Ale původ soupeře se zdá být jen jednou z mála podobností obou sparťanských neúspěchů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparta svůj zápas léta nezvládla. Po vyřazení od švédského Malmö opouštěli letenští hráči trávník s hlavami směrem dolů

Sparta svůj zápas léta nezvládla. Po vyřazení od švédského Malmö opouštěli letenští hráči trávník s hlavami směrem dolů | Zdroj: ČTK

„Jsou to branky, které jsme obdrželi na domácím stadionu. Ať to bylo loni proti Häckenu, tak letos proti Malmö. Druhá věc je, že se nám nepodařilo vstřelit gól na hřišti soupeře. V tom vidím největší chybu, problém a podobnost,“ říká sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Ale zatímco před rokem se jeho tým teprve tvořil, sehrával, získával zkušenosti i psychickou odolnost, letos měl být po zisku titulu, poháru i Superpoháru po všech stránkách připravený i na velké evropské výzvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spartu opět srazila gólová nemohoucnost na hřišti soupeře. Chybí jí i skutečný lídr

„Velký tým se dokáže vypořádat i s touto zkušeností a já věřím, že i přes velké zklamání nás tohle vyřazení nezlomí. Spíš by nás to mělo, a já opět věřím, že bude, motivovat, abychom byli lepší,“ myslí si letenský stratég.

Na rozdíl od loňského roku mají teď sparťané alespoň částečnou možnost nápravy v podobě postupu do Evropské ligy. Jenže mezera mezi touto soutěží a Ligou mistrů je stále velká - ať už z hlediska finančních příjmů, tak také prestiže. A to i pro majitele pražského klubu Daniela Křetínského.

„Určitě to pro něj není příjemné, protože uspěl v podnikání, ale nedaří se mu uspět se Spartou. Pokud by letos Sparta postoupila do Ligy mistrů a uhrála i nějaké zápasy, tak by si přišla přibližně na 300 a více milionů korun. Pokud se ale podíváme na rozsah Energetického a průmyslového holdingu a jeho ročního zisku, tak je to skutečně nic,“ soudí ekonomický publicista ze serveru Motejlek.com Miroslav Motejlek.

Namísto snění o Lize mistrů si Sparta z Malmö veze smutek a zklamání

Číst článek

Výprodej letenských fotbalistů ale Miroslav Motejlek neočekává: „Prodejem hráčů to na Spartě řešit asi nebudou, protože budou chtít postavit tým, který uhraje výsledky. Vzhledem k tomu, že se to Spartě ale tak dlouho nepodařilo, tak je otázkou, jestli to je vůbec možné,“ doplňuje.

Sparťanům chybí zkušenosti, pomoct může i Evropská liga

Další pokus čeká sparťany nejdříve za rok. Aby uspěli, budou se muset vyvarovat zbytečných chyb v obraně i rozehrávce a pravděpodobně najít také pravého lídra, který dokáže ostatní strhnout, když se v klíčovém utkání nedaří.

Teď ale potřebují Pražané alespoň postoupit do Evropské ligy, aby nasbírali potřebné zkušenosti s mezinárodním fotbalem.

„Všichni jsme chtěli hrát Ligu mistrů, byla velký lákadlem, ale nepovedlo se. Teď musíme napnout všechny síly, aby se nám podařila alespoň Evropská liga,“ burcuje David Lafata, kapitán Sparty, který v rozhodující chvíli nepotvrdil pověst kanonýra.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme