Putin i ruská vláda se stěhují na Krym. Konvoj se zastavil 150 kilometrů od hranic

V Sevastopolu na Krymu se dnes sejde ruská politická elita – prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvěděv, federální ministři i předsedové parlamentních klubů. Prezident Putin tam bude dva dny předsedat ruské Bezpečnostní radě. Konvoj kamionů, které míří na Ukrajinu, se zastavil ve Voroněži asi 150 kilometrů od hranic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Na svém posledním zasedání projednávala Bezpečnostní rada hlavně situaci na východní Ukrajině, kde už podle Moskvy vypukla humanitární katastrofa.

Rusko do oblasti včera vypravilo konvoj 280 nákladních aut s dvěma tisíci tun pomoci. Kamazy vezou potraviny, léky, spací pytle a elektrické agregáty. Auta se zastavila asi 150 kilometrů od hranice nedaleko Voroněže a neočekává se, že by dnes překročila hranice.

Moskva zásilku humanitární pomoci koordinuje s Mezinárodním červeným křížem. Ukrajinská strana odmítá konvoj vpustit na své území, je ale připravena na hranicích pomoc převzít.

Ruské kamiony značky KAMAZ natřené na bílo opouštějí s humanitární pomocí Alabino v moskevské oblasti a vydávají se na cestu k ukrajinským hranicícm | Foto: ČTK

Náklad se tak má přeložit do vozů pronajatých pro Červený kříž. Pomoc by mělo po Ukrajině rozvážet skoro 200 nákladních aut pod ochranou ukrajinských ozbrojených sil.

Překládka se očekává na některém z hraničních přechodů Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Pomoc pak zamíří do oblastí osvobozených od separatistů i do stále obléhaného Luhansku.

Pro Moskvu je podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovové nepochopitelné prohlášení Ukrajiny, že trasy přesunu konvoje nejsou odsouhlasené. Moskva doufá, že Kyjev dodrží prý už dříve nastavené podmínky dodávky pomoci.

Pavel Novák, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme