Ukrajinci se tíživé realitě brání humorem a demonstrováním národní hrdosti

Když je národu těžko, semkne se. V Česku se často v těžkých dobách vyprávěly vtipy. Humorem se snaží ze sebe setřást vážnost doby i Ukrajinci. Rádi si pořizují žertovné suvenýry připomínající minulý režim nebo zesměšňující politiky. Další ozdravnou kúrou je prezentace patriotismu. Do šatníků se proto vrací košile s národními vzory nebo vyšívané šaty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Suvenýry z Majdanu

Suvenýry z Majdanu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na Chresčatyku rozkládají prodejci své stánky se suvenýry. Na stolky vykládají trička s národními symboly, vyšívané haleny s národními vzory, toaletní papír, na kterém je obrázek Viktora Janukovyče nebo Vladimira Putina a také žlutomodré stužky, symbol, který si každý rád dá na své oblečení.

Podle trhovkyně paní Galiny se hodně kupují kožené náramky s národním znakem nebo nápisem Sláva hrdinům, sláva Ukrajině. Stojí v přepočtu 70 korun. Dobře jdou na odbyt také čelenky zdobené umělými květy, vlaječky, čepice, hrnečky se starostou Kličkem nebo vůdkyní opozice Tymošenkovou, magnetky s vtipy na ruské politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi prodejce se suvenýry se v Kyjevě vypravil reportér Pavel Novák

Ten nejnovější ukazuje výprask prezidenta Vladimíra Putina. Na holé zadnici má na jedné půlce vypálený hákový kříž a na druhé srp a kladivo.

Studentka Jekaterina také tráví celý den pod slunečníkem u stánku se suvenýry. Podle ní je nejoblíbenější zlatý pecen. Ať už ve tvaru magnetky velké asi 10 centimetrů nebo ve skutečné velikosti. Připomíná to, když demonstranti vtrhli do rezidence prezidenta Viktora Janukovyče a našli tam na stole chleba ze zlata. Zatímco národ strádal, on si nechal ulít zlatý pecen.

Skoro u všech stánků se dá také koupit toaletní papír. Ne proto, že by v tom vedru někdo trpěl střevními problémy. Po celé délce srolovaného papíru se opakuje jedna tvář.

„Toaletní papír s obrázkem Vladimíra Putina na každém útržku je prodejní hit,“ říká prodavačka Oksana. Rulička stojí 20 hřiven, tedy asi 40 korun.

Suvenýry z Majdanu | Foto: Pavel Novák

Na otázku, co se s takovým papírem dělá, odpovídá, že se má použít k účelu, ke kterému obyčejně toaletní papír slouží, ale že si ho kupují hlavně cizinci jako suvenýr.

Pan Salvatore z Neapole si nakoupil hned čtyři ruličky. Má prý několik kamarádů, kteří nemají prezidenta Putina stejně rádi jako on.

Jsou tu také na zvláštní kartičky s fotografií Vladimíra Putina. Je to jeho řidičský průkaz, který ho opravňuje k řízení čehokoli. Od státu až po trolejbus nebo tříkolku. Navíc má ruský prezident na průkazce přezdívku, která je v ukrajinštině mezi chlapy hodně, ale hodně sprosté slovo.

Suvenýry z Majdanu | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme