Od začátku srpna se smí prodávat burčák, využívají toho i podvodníci

Svaz vinařů varuje před nepoctivými prodejci burčáku. I přesto, že se dle zákona smí od začátku srpna prodávat, o burčák se nejedná. Může být totiž vyroben výhradně z českých hroznů, s jejich sklizní však vinaři ještě nezačali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenička burčáku

Sklenička burčáku | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Pravděpodobnost, že by se teď na pultu nebo u silnice našel burčák, je takřka nulová,“ uvádí marketingový ředitel Svazu vinařů Martin Chlad.

Burčák se smí prodávat od srpna do listopadu s tím, že toto označení může nést pouze takový nápoj, který byl vyroben výhradně z českých hroznů. Ostatní produkty musí prodejci označit titulem „částečně zkvašený hroznový mošt“, v tomto případě se většinou jedná o hrozny z dovozu.

První pravý burčák by se dle odhadů mohl na pultech objevit až za týden či dva. Z ovocných moštů je teď na trhu k dostání zatím pouze tzv. višňák.

„Višňák má blahodárné účinky na organismus, protože obsahuje velké množství antioxidantů,“ přibližuje Petr Tydlačka z Vinařství Chateau Lednice.

Nepoctivým prodejcům, které odhalí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, hrozí správní řízení a případné pokuty.

Výše pokuty se řídí dle několika kritérií. Záleží, kolik množství falšovaného nápoje obchodník prodal, zda už byl v minulosti za podobné praktiky potrestán a podobně. Penále se pohybuje v rozmezí několikatisícových částek.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme