Od začátku srpna se smí prodávat burčák, využívají toho i podvodníci
Svaz vinařů varuje před nepoctivými prodejci burčáku. I přesto, že se dle zákona smí od začátku srpna prodávat, o burčák se nejedná. Může být totiž vyroben výhradně z českých hroznů, s jejich sklizní však vinaři ještě nezačali.
„Pravděpodobnost, že by se teď na pultu nebo u silnice našel burčák, je takřka nulová,“ uvádí marketingový ředitel Svazu vinařů Martin Chlad.
Burčák se smí prodávat od srpna do listopadu s tím, že toto označení může nést pouze takový nápoj, který byl vyroben výhradně z českých hroznů. Ostatní produkty musí prodejci označit titulem „částečně zkvašený hroznový mošt“, v tomto případě se většinou jedná o hrozny z dovozu.
První pravý burčák by se dle odhadů mohl na pultech objevit až za týden či dva. Z ovocných moštů je teď na trhu k dostání zatím pouze tzv. višňák.
„Višňák má blahodárné účinky na organismus, protože obsahuje velké množství antioxidantů,“ přibližuje Petr Tydlačka z Vinařství Chateau Lednice.
Nepoctivým prodejcům, které odhalí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, hrozí správní řízení a případné pokuty.
Výše pokuty se řídí dle několika kritérií. Záleží, kolik množství falšovaného nápoje obchodník prodal, zda už byl v minulosti za podobné praktiky potrestán a podobně. Penále se pohybuje v rozmezí několikatisícových částek.