ČEZu meziročně klesl zisk o 40 procent, firma bude šetřit a propouštět

Největší český výrobce elektřiny, energetická společnost ČEZ, zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí. Její čistý zisk meziročně klesl o 40 procent na 17 miliard a 200 milionů korun. Podle firmy je za tím snížení velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplá zima.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Také tržby společnosti klesly, a to o desetinu - na 101 miliardu a 700 milionů korun.

„Výsledky jsou mírně lepší, než se očekávalo jak na úrovni tržeb, tak na úrovni čistého zisku. Dokonce ČEZ mírně zvýšil očekávání celoročního zisku pro rok 2014,“ říká analytik banky J&T a akcionář ČEZu Michal Šnobr.

Podle firmy se zhoršují podmínky podnikání v energetice, protože se snižují velkoobchodní ceny elektřiny. Do výsledků se údajně také promítla mimořádně teplá a suchá zima.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření společnosti ČEZ mluví analytik banky J&T a akcionář ČEZu Michal Šnobr

Navíc se snížila výroba energie, protože ČEZ prodal na konci loňského roku elektrárnu Chvaletice. Podle analytiků se do nižšího zisku projevil také menší příděl zelených certifikátů v Rumunsku.

„Mezi rozhodující důvody patří výrazný pokles realizačních cen elektřiny, která klesá a bude klesat i v následujících letech. Druhým důvodem je nárůst odpisů. ČEZ v posledních pěti letech investoval výrazné prostředky do obnovení uhelných elektráren, do nové uhelné a plynové elektrárny a zvýšení výkonu jaderných elektráren,“ vysvětluje analytik.

"A třetím důvodem jsou přetrvávající potíže v regionu jihovýchodní Evropy, kde ČEZ opět musel vytvořit opravné položky na větrný park v Rumunsku ve výši 2,1 miliardy,“ dodává Šnobr.

Čistý zisk ČEZ v pololetí klesl o 40 procent na 17,2 miliardy Kč | Foto: ČTK

Výsledky už se projevily na cenách akcií: „Projevily se mírným nárůstem. Akcionáři především sledují celoroční výhled zisku, ale i výhled cen elektřiny do budoucna. ČEZ překvapil tím, že už má prodáno velkou většinu elektřiny na rok 2015, i když cena bude opět nižší oproti roku 2014,“ uvedl Šnobr.

Firma musí do budoucna šetřit, potvrdil to také generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Společnost podle něj plánuje v příštích dvou letech uspořit 16 procent provozních nákladů. Firma už dříve oznámila, že bude také propouštět.

Na druhou stranu by jí mohla pomoci nedávno uzavřená smlouva s Vršanskou uhelnou ze skupiny Czech Coal. ČEZ bude pro ni vyrábět elektřinu a čeká tak dodatečný výnos v řádu stovek milionů korun ročně.

Skupina ČEZ | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme