Pavilon pro Expo 2015 má být hotový na podzim, stavba začala tento týden

V italském Miláně se už staví český pavilon pro světovou výstavu Expo 2015. Tento týden dorazily do Itálie první moduly stavby, hotová má být na podzim. Účast na výstavě vyjde ČR na víc než 200 milionů korun, většinu peněz už česká kancelář má.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba českého pavilonu pro Expo 2015

Stavba českého pavilonu pro Expo 2015 | Foto: Expo 2015

Stát dal na českou účast na výstavě Expo 2015 60 milionů korun z rozpočtu ministerstva zahraničí, dalších 70 milionů jde z rezerv po poslední výstavě v Šanghaji.

„Ten základní kámen byl 130 milionů. My jsme se zavázali, že minimálně 50 seženeme ze třetích zdrojů, což se nám podařilo ke konci června. Jednání s dalšími investory dál úspěšně pokračují. Myslím, že celá účast bude přes 200 milionů korun, podstatnou část ale budou představovat soukromé firmy,“ popisuje generální komisař české účasti Jiří František Potužník.

Český pavilon bude stát hned u hlavního vchodu do výstavního areálu, kudy by podle pořadatelů měly projít dvě třetiny návštěvníků. Kamiony už do Milána dopravily prvních pět modulů, ze kterých se postaví přízemí, ve kterém bude kuchyňské zázemí expozice.

„My tam dovezeme plošné materiály, plošné kovové konstrukce, které na místě teprve sestavíme do třírozměrné dimenze. Z toho následně sestavíme pavilon,“ vysvětluje ředitel stavby pavilonu Ladislav Slámečka z firmy Koma Modular.

„Myslím, že je velice zajímavá myšlenka recyklovatelnosti stavby a jejího dalšího využití. Není to ztracená investice, protože po ukončení Expa pavilon zase rozebereme a chtěli bychom ho postavit znovu někde na území České republiky,“ dodává.

Dalimilova kronika na Expo 2015

Vzhledem k tomu, že dvě třetiny z očekávaných 20 milionů návštěvníků mají být Italové, hledali čeští organizátoři podle Potužníka silný magnet, který by podtrhl historické a kulturní česko-italské vztahy.

„A podařilo se nám domluvit s Národní knihovnou, že nám zapůjčí jedinou latinskou a bohatě iluminovanou verzi Dalimilovy kroniky, která na počátku 14. století právě v severní Itálii vznikala pro Karla IV.,“ upřesňuje.

Tváří českého pavilonu bude v Itálii dobře známá česká modelka Alena Šeredová.

Světová výstava Expo 2015, která začne v květnu a potrvá do konce října, je zaměřena na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Ústřední myšlenkou je otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme