Ebola je hrozbou i pro Evropu, varuje britský ministr zahraničí

Velká Británie se obává rozšíření viru ebola do Evropy. Londýn chce proto přijmout speciální opatření. Nemoc se masově rozšířila v západní Africe, podlehlo jí tam nejméně 670 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola (ilustrační foto)

Ebola (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Britský ministr zahraničí Philip Hammond už v této souvislosti svolal schůzku krizového štábu Cobra.

Úřady také vyzvaly tamní lékaře, aby věnovali zvýšenou pozornost pacientům, kteří navštívili Afriku. Týká se to i pracovníků britských letišť, kteří by si měli všímat lidí s možnými příznaky nákazy, jako jsou zarudlé oči, slabost nebo vysoká horečka.

Británie zatím žádný případ nákazy nezaznamenala. Řešila pouze případ muže, který se vracel z Nigérie a stěžoval si už v letadle na horečku, podezření se ale později nepotvrdila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie se obává rozšíření viru ebola do Evropy. Podrobnosti přidává redaktorka Pavlína Nečásková

Podle ministra Philipa Hammonda je ale riziko vysoké a nesmí se podceňovat.

„Zaprvé, řada Britů jezdí do postiženého regionu a je naší povinností zajistit jim zdraví a bezpečí. A zadruhé, obrovský počet lidí cestuje mezi Afrikou a Velkou Británií. A bylo by hloupé předpokládat, že pokud nemoc zasáhla jednu oblast, nemůže zasáhnout i další,“ řekl Hammond v televizi BBC.

Přísnější bezpečnostní opatření přijaly i některé západoafrické aerolinky. Zrušily třeba lety do Libérie a Sierry Leone. Jedna společnost si nedávno dokonce vynutila u cestujících z Guiney lékařské kontroly přímo na letišti.

Česko zvláštní opatření nechystá

Česká republika zatím nepřipravuje kvůli epidemii eboly žádná zvláštní opatření. Hlavní hygienik Vladimír Valenta má do pondělka předložit ministerstvu zdravotnictví zprávu o možných rizicích nemoci pro Česko, potom se s šéfem resortu Svatoplukem Němečkem z ČSSD domluví na případném dalším postupu.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

Odborníci se stále snaží vyvinout proti nemoci vakcínu, zatím však bez výsledku. Úmrtnost tak může dosáhnout až 90 procent, záleží na tom, jak rychle se pacienti ocitnou v péči lékařů.

Ani ti ale nejsou v bezpečí. Tento týden na ebolu zemřel i jeden z hlavních lékařů, kteří ve státě Sierra Leone bojovali proti viru. Sheik Umar Khan ošetřil přes stovku nakažených pacientů.

Ebola se šíří dotykem kůže nebo kontaktem s tělesnými tekutinami nakažených osob. Inkubační doba je 21 dní. Proto každý, kdo se vrací z postiženého regionu a necítí se dobře, by se měl nechat vyšetřit ještě předtím, než přijde do kontaktu s dalšími lidmi.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme