WHO a západoafrické státy věnují na boj s ebolou 100 milionů dolarů

Finanční injekci ve výši 100 milionů dolarů na boj s nákazou virem ebola dnes ohlásí Světová zdravotnická organizace (WHO) a západoafrické státy. Viru zatím podlehlo 729 lidí. Sierra Leone vyhlásila kvůli nákaze stav nouze. USA vysílají do postiženého regionu 50 odborníků. Americké Mírové sbory z oblasti začaly stahovat dobrovolníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola (ilustrační foto)

Ebola (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Spojené státy podle mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfové vyslaly do západní Afriky jednoho z předních expertů na infekční nemoci, který by měl pomoci s evakuací dvou Američanů nakažených virem ebola.

Lékař z Texasu a misionářka ze Severní Karolíny se nakazili během práce v nemocnici v Libérii. Americké úřady je proto nechaly z Afriky převézt. Jde zřejmě o úplně první případ léčby krvácivé horečky na americké půdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejaktuálnější informace o epidemii eboly přiblížila redaktorka Pavlína Nečásková

Na sociálních sítích v USA se v reakci na to objevila řada negativních ohlasů. Američtí odborníci ale ujišťují, že pacienti budou v naprosté izolaci. Podrobnosti o celé akci tají. Neví se, kdy nemocní Američani přiletí ani kam přesně. Jediné, co je jisté, že minimálně jeden z nich se bude léčit v Atlantě.

Ministerstvo zatím neevakuovalo žádnou z ambasád v nejpostiženějších zemích, v Libérii, Guineji a Sieře Leone. Všech 300 dobrovolníků ze zmíněných států ale stahují americké Mírové sbory, v jejichž řadách pracovali dva nakažení.

Americká diplomacie zároveň vyzvala občany, aby se vyvarovali cest do postiženého regionu, pokud to není nezbytně nutné.

Podle čtvrtečních údajů WHO se zvýšil v západní Africe počet lidí zemřelých po nakažení virem ebola na 729. Za čtyři dny přibylo v postižených zemích 57 nově nakažených. WHO k dnešnímu dni eviduje celkem už 1323 případů nakažení virem ebola.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Přenáší se tělesnými tekutinami, zasahuje nervový systém, projevuje se krvácením, zvracením i vysokou horečkou. Léky mohou mírnit projevy viru, většina nakažených ale umírá.

Ebola představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent.

Národní institut zdraví v USA oznámil, že začne testovat experimentální vakcínu proti viru ebola u lidí již v září. Její účinnost se už prokázala u primátů.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme