Duhový, nebo křesťanský? Konkurenční pražské pochody odstartují jen kousek od sebe

Sejdou se v Praze v sobotu po poledni, a to skoro na jednom místě, jedni na Václavském náměstí, druzí jen o kousek dál. Pak se vydají na pochod. Zatímco však jedni chtějí demonstrovat za práva sexuálních menšin, účastníci konkurenčního Pochodu pro rodinu se scházejí kvůli obhajobě konzervativních hodnot. Festival Prague Pride už tradičně oživuje diskusi o právech sexuálních menšin, osvojení dětí či pojetí rodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrem Prahy prošel v sobotu pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride

Centrem Prahy prošel v sobotu pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

„Tím průvodem, který má určité karnevalové prvky, chceme oslavit možnost být v ulicích a sami sobě připomínáme, že to není tak dlouho od doby, kdy homosexualita byla i v České republice, respektive v Československu trestná,“ uvedla k sobotnímu duhovému pochodu zástupkyně ředitele festivalu Prague Pride Kateřina Saparová.

Na konkurenční akci, kterou pořádají Mladí křesťanští demokraté, reagovala s tím, že každý má právo vyjádřit svůj názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O právech sexuálních menšin a konzervativních hodnotách diskutovali zástupkyně ředitele festivalu Prague Pride Kateřina Saparová a místopředseda Mladých křesťanských demokratů Jan Gregor

„Otázka je, proč zrovna Pochod pro rodinu ve stejný den, ve stejný čas na stejném místě. Zároveň si myslím, že řada věcí z našich agend je si hodně podobná, protože i gayům a lesbám jde o rodinu a možná bychom i našli společnou řeč,“ řekla Saparová.

Tak to však zatím nevypadá. „Snažíme se společnosti ukázat to, co považujeme za skutečnou rodinu,“ uvedl k Pochodu pro rodinu místopředseda Mladých křesťanských demokratů Jan Gregor.

Organizátorům podle něj nevadí samotný pochod zástupců sexuálních menšin, ale jde jim o obhajobu konzervativních hodnot.

Jako problematický označil třeba požadavek některých homosexuálů na osvojení dětí párem stejného pohlaví. „Což už pro nás je věc, která je nepřijatelná,“ řekl Gregor.

Saparová argumentuje problémy, s nimiž se homosexuální páry setkávají v praxi. „V tuto chvíli žije v České republice zhruba 900 dětí v takzvaných homoparentálních rodinách,“ poznamenala s tím, že těmto dětem je upíráno právo mít dva rodiče – vedle toho biologického i jeho homosexuálního partnera.

Odpůrci něčeho takového argumentují různě. Podle Gragora by se tím mohla porušit „určitá hranice“, která by mohla vést k adoptování dětí homosexuály a možná ještě dál.

„Pak je možné debatovat a klást si možná otázku: Nepřijdou třeba skupiny pěti mužů a jedné ženy, kteří by chtěli adoptovat dítě?“ namítl.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme