Ukrajina je na prahu regulérní války s Ruskem, obává se Kyjev

Ukrajinská Rada pro bezpečnost a obranu se obává, že vývoj konfliktu na východě země spěje k regulérní válce s Ruskem. Bývalý ukrajinský ministr obrany Michajlo Koval upozornil na to, že Rusko za severní a východní hranicí i na Krymu soustředilo početná vojska, plně připravená k invazi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové zvláštních ukrajinských sil Kyjev-1 spolu se ženisty kontrolují vesnici Semenovka v blízkosti Slovjansku

Členové zvláštních ukrajinských sil Kyjev-1 spolu se ženisty kontrolují vesnici Semenovka v blízkosti Slovjansku | Zdroj: Reuters

Rusko se už do konfliktu vojensky přímo zapojilo, domnívají se členové Rady pro bezpečnost a obranu.

Podle Andreje Lysenka nemohl dopravní vojenský letoun An-26 sestřelit nikdo jiný než Rusové.

Mobilní protiletecké zbraně, které mají proruští povstalci, totiž nejsou schopné zasáhnout letoun ve výšce 6,5 kilometru. Musela to tedy být mnohem silnější nová zbraň, řekl Lysenko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východní Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

Letadlo bylo sestřeleno včera poblíž ukrajinsko-ruské hranice. Dva piloti se úspěšně katapultovali, ale proruští povstalci je na zemi zajali.

Podle Ukrajiny Rusko neustále posiluje vojenskou přítomnost po více než tisícikilometrové hranici na severu a východu a také na Krymu, kde je 22 tisíc ruských vojáků v pohotovosti, připraveno podle ukrajinské strany k jakékoli intervenci.

Protiteroristická organizace, jak řekl prezident Petro Porošenko, je stále v aktivní fázi. Pokračuje a bude pokračovat. Telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která ho po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nabádala, aby to se silovými opatřeními nepřeháněl.

Je ale pravděpodobné, že Porošenko chce v operaci pokračovat, především v luhanské oblasti. Cílem akcí je odříznout centrum povstalců, které se nachází v Doněcku, od ruské hranice, získat kontrolu na luhanské hranici a pokračovat dál. Povstalci jsou ale ozbrojení a boje se zřejmě neobejdou bez civilních obětí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme