Klienty Sberbank v Česku nechávají protiruské sankce EU v klidu

Evropská unie se rozhodla rozšířit a zpřísnit sankce proti Rusku. Mají zasáhnout hlavně ruské výrobce zbraní, dodávky vyspělých technologií pro ropný průmysl a ztížit život by měly také ruským bankám. Ty by kvůli sankcím měly horší přístup k financování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Ruské agrární banky v Moskvě (ilustrační foto)

Sídlo Ruské agrární banky v Moskvě (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Sankce by měly zakázat občanům Evropské unie, aby investovali do akcií nebo dluhopisů, které mají delší splatnost než 90 dní a vydaly je státní ruské finanční instituce. Zakázáno má být i druhotné obchodování s těmito dluhopisy a také poskytování služeb, které jsou s jejich vydáváním obvykle spojené.

To by znamenalo, že pokud banky nezískají peníze jinde, mohlo by jim to zvednout náklady na financování. Záleží ale, jakým způsobem peníze získávají. Sankce by se měly vztahovat na všechny finanční domy, ve kterých ruský vlastník drží více než 50 procent akcií. Mezi ty patří například síť Sberbank, VTB Bank, Russian Agriculture Bank nebo Vněšekonombank.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech sankcí vůči Rusku mluvila Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

Například Sberbank má pobočky také v České republice. Jakým způsobem sankce pocítí, zatím nechce nijak komentovat. Není totiž jisté, kterých firem se budou sankce týkat a v jakém rozsahu. V těch pobočkách, u kterých jsme se byli podívat, je klid. A zákazníci, se kterými jsme mluvili, nevidí důvod, proč by měli být nervózní.

„Rozhodně nepodléhám panice.“
„Trošičku se bojím, ale uvidíme, jak to dopadne.“
„Já si myslím, že ne. Protože to je podnik, který je založený na území České republiky, podniká tady, platí daně, sociální a zdravotní odvody pro personál."

"Takže kdyby sankce uložili na Sberbanku, tak by vlastně tím pádem uškodili Čechům, kteří pro ni pracují,“ říkají oslovení klienti.

Sankce Evropské unie proti Rusku negativně ovlivní i Česko, tvrdí jejich kritici

Číst článek

Sberbank v České republice je dceřinou firmou rakouské Sberbank. Z toho vyplývá, že opravdu není jisté, jestli se na ni sankce budou vztahovat. A druhá věc je, že právě proto, že je to dceřiná firma, nikoliv pobočka, tak podléhá regulaci, dohledu a kontrole přímo České národní banky. Pokud by to byla jen pobočka zahraniční banky, kontroluje ji centrální banka mateřské země.

ČNB je v této nové situaci ve stavu zvýšené ostražitosti. „Česká národní banka v rámci výkonu dohledu nad celým finančním trhem situaci velice bedlivě sleduje, vyhodnocuje a je také ve spojení jak s bankami, které v Česku působí, tak i s příslušnými zahraničními dohledovými institucemi,“ potvrdil Českému rozhlasu Tomáš Zimmermannz tiskového odboru.

EU uvalí sankce na blízké spolupracovníky ruského prezidenta Putina

Číst článek

Sankce EU by se měly týkat kupování dluhopisů bank. Ale tento způsob používá Sberbank ke svému financování jen málo. Z její loňské výroční zprávy vyplývá, že pomocí dluhopisů kryla svůj majetek jen z přibližně 13 procent.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme