Důchody se budou od ledna zvyšovat, v průměru o 205 korun. Novelu podepsal prezident

Důchody se od příštího roku znovu začnou zvyšovat stejně rychle jako před úspornými škrty vlády Petra Nečase z ODS. Průměrně by měly růst o 205 Kč. Vyšší valorizaci zavede novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Schálil také vyšší výkupní ceny zemědělské půdy pod dálnicemi, další novelou odsunul platnost vyšších náhrad za zpoždění vlaků a novelu o úrazovém pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády | Foto: Filip Jandourek

Růst penzí přibrzdila na tři roky Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku státního rozpočtu. Od loňska tak dostávají důchodci přidáno o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace, ne však o celou inflaci. Nynější vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) slíbila, že se k původnímu modelu vrátí o rok dřív, tedy už od příštího roku.

Penze by se tak podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) zvýšily příští rok nejspíš v průměru jen o 50 či 70 korun kvůli nízké inflaci. Novela proto počítá s průměrným přidáním o 205 korun.

Ministryně uvedla, že částka má částečně kompenzovat to, že v minulých letech důchody rostly málo. Letos od ledna to bylo průměrně o 45 korun, loni o 137 korun. Přijaté zvýšení by mělo státní rozpočet vyjít asi na 7,1 miliardy korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňska v Česku kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10.970 korun měsíčně.

Zeman podepsal také další novely

Vyšší budou podle jedné z nich výkupní ceny za zemědělskou a lesní půdu pro stavbu silnic a dálnic. Vlastníci pozemku tak můžou dostat od státu za čtvereční metr až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Bonus ale bude časem klesat. Při dalších bude nabídkách nižší.

Další novela umožní železničním dopravcům, aby příštích pět let nemuseli vyplácet náhrady za zpoždění vlaku, které bude delší než jedna hodina. Zemna svým podpisem prodloužil výjimku z evropského nařízení. Dopravci totiž nemůžou ovlivnit případné zpoždění kvůli stavební činnosti na českých tratích.

Vlak Regioshark na chebském nádraží | Foto: Zdeněk Trnka

V Česku také díky Zemanem podepsané novele začne platit zákon o kybernetické bezpečnosti. Účinnosti nabyde od nového roku. Norma zavádí pravidla spolupráce veřejnou správou a soukromníky. Spolu se budou snažit zabránit počítačovým útokům na informační technologie. Cílem je reakci na tyto hrozby, které by mohly být nebezpečné pro Českou republiku.

Zeman také odložil účinnost nového zákona o úrazovém pojištění na rok 2017. Norma počítá s tím, že se sníží výdaje na provozování dosavadního pojištění pro dvě pojišťovny, které ho zajišťují.

Řidiče motorových člunů a malých plavidel bude moci policie nově pokutovat za spáchané přestupky. Nebude je už muset nutně předat plavební správě pro vyřešení ve správním řízení. Změnu přinesla dnes podepsaná vládní novela zákona o vnitrozemské plavbě.

V Česku také nově vznikne Registr míst zpětného odběru vysloužilých elektrických spotřebičů. Přijetí novely po Česku žádá Evropská unie. Registr má obsahovat adresy všech sběrných míst pro vysloužilé elektrické spotřebiče bez ohledu na jejich provozovatele. Návrh novely má zajistit transpozici evropské směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, která vstoupila předloni v platnost.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme