Papež František odlétá do Jižní Koreje. Telegramy obešle vůdce okolních zemí

Papež František bude mít jedinečnou příležitost poslat vzkaz představitelům Číny. Hlava katolické církve dnes odlétá do Jižní Koreje. Jako obvykle bude z paluby letadla posílat telegramy představitelům zemí, jejichž vzdušným prostorem poletí. Jednou z nich bude letos právě Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se zdraví s věřícími

Papež František se zdraví s věřícími | Zdroj: Reuters

Do velké míry je to misionářská cesta, která má povzbudit šíření katolické víry v Asii.

Právě v Jižní Koreji roste počet katolíků výrazným tempem - před 40 lety tvořili asi dvě procenta populace, dnes je to už 11 procent a ke křesťanství tam ročně konvertuje v průměru 100 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k cestě papeže Františka zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

Svou první mši na jihokorejském území papež František povede v pátek ve městě Tedžon. Budou na ní mimo jiné i studenti, kteří přežili potopení trajektu Sewol, a také rodiny obětí této tragédie.

V Tedžonu se papež také zúčastní Dnů asijské mládeže, kde se setká s několika tisíci mladými katolíky z třiadvaceti asijských zemí. A před návartem do Říma odslouží mši ještě v Soulu. Na ní zřejmě vyzve k usmíření mezi KLDR a Jižní Koreou.

Tradiční telegramy

Papež bude na cestě do Jižní Koreje z paluby letadla posílat telegramy představitelům zemí, jejichž vzdušným prostorem poletí. Tyto telegramy obvykle nepřinášejí žádná převratná poselství. Očekávaný vzkaz pro Čínu je v každém případě velmi sledovanou záležitostí.

Podle státního sekretáře kardinála Pietra Parolina Vatikán doufá, že se podaří prolomit ledy a navázat s Čínou dialog. Svatý stolec by chtěl docílit především toho, aby čínští křesťané směli praktikovat víru bez omezení a dohledu režimu.

Papež František při audienci na Svatopetrském náměstí 14. února | Foto: Reuters

Žádné diplomatické vztahy už přes půl století mezi Vatikánem a Čínou neexistují. Číně například vadí, že Vatikán uznává Tchaj-wan, který Peking považuje za svou provincii.

Pro čínskou vládu dále představuje křesťanství, ale třeba také islám, potenciální bezpečnostní riziko. To proto, že tato náboženství neuznávají světskou, ateistickou legitimitu vlády a jsou loajální bohu, potažmo papeži.

V Číně ale existuje také něco na způsob státní katolické církve - tu zase neuznává Vatikán, protože je podřízená čínské vládě a jmenuje biskupy bez souhlasu papeže. Často jsou to navíc straničtí funkcionáři.

Každopádně Vatikán vnímá fakt, že letadlo s papežem smí do čínského vzdušného prostoru, jako jisté uvolnění napjatých vztahů, protože ještě papeži Janu Pavlovi II. Číňané průlet nepovolili.

Tea Veseláková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme