Královehradecký kraj začal znovu plánovat obchvat Opočna

Město Opočno by se po letech mohlo dočkat potřebného obchvatu, který by odvedl tisíce aut projíždějících jeho centrem. Královéhradecký kraj oznámil, že tři a půl kilometru dlouhou stavbu začne připravovat. Cenu odhaduje na 350 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyfrézovaná silnice u Havlíčkova Brodu

Vyfrézovaná silnice u Havlíčkova Brodu | Foto: Hana Mikulincová

Dnešní silnice druhé třídy v Opočnu vede centrem města přes Kupkovo náměstí. Pro místní je problém i přejít na druhou stranu. „To člověk musí být obezřetný, protože to jezdí seshora, zdola,“ popsal hustou dopravu Ladislav Šanovec.

Jedním z důvodů, proč Královéhradecký kraj zadal aktualizaci sedm let starého projektu na obchvat je i to, že město kvůli nevyhovující silnici přišlo o investora. Na jaře totiž zvažoval v opočenské průmyslové zóně stavbu továrny jeden z dodavatelů kvasinské Škody. Závod, který zaměstná 150 lidí, se rozhodl radši postavit v Polsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánovaném obchvatu Opočna zjišťoval Jiří Fremut

„Několikrát zmiňované při jednání bylo, že tady neprojde pravděpodobně posouzení vlivu na hluk, na prašnost a podobně. Investor počítal zhruba se 70 kamiony denně a to, jak říkal, by velice pravděpodobně přes centrum města nevyšlo,“ vysvětlil nezávislý starosta Opočna Štěpán Jelínek.

Obchvat má obejít město ze západu a severu, jeho cena je plánovaná na přibližně 350 milionů korun. Pomoci mají podle krajského radního pro investice Josefa Dvořáka z ČSSD evropské dotace nebo stát.

Projekt už má platné územní rozhodnutí, stavět by se mohlo začít nejdřív za dva roky.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme