Letní etapě květinové výstavy Flora Olomouc vévodí růže

Kouzelná růže, exotické květy Nigérie, tradiční trhy a davy lidí. Dnes začala letní etapa nejstarší a největší květinové výstavy v Česku - Flora Olomouc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Flora Olomouc naplnila tamní výstaviště

Flora Olomouc naplnila tamní výstaviště | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Devět ráno, před olomouckým výstavištěm se tísní davy lidí, do zahájení květinové výstavy Flora zbývají poslední minuty. Tak akorát na křest nové odrůdy mečíků. Do Olomouce ji přivezl Jaroslav Koníček od Nymburka.

„Je zvláštní tím, že v barevném spektru je velmi málo takovýchto gladiol,“ chlubí se. „Cyklámenová barva se světlým lemem, tmavším středem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevření výstavy sledovala Blanka Mazalová

Zatímco sazenička nové odrůdy mečíku bude k mání až příští rok, návštěvníci letní etapy Flory jsou prvními Evropany, kteří si můžou koupit úplně novou odrůdu růže - atraktivně žíhanou, navíc s kouzelným názvem Abrakadabra, barvitě ji u stánku popisuje Vladimíra Prouzová:

„Hraje všemi barvami, je žíhaná. Hlavní tóny jsou do růžova a bordó. Barev má spoustu a zahrádku rozveselí.“

Zvláštní je i jméno růže Abrakadabra - aramejský název v překladu znamená „splň se, co říkám". Podle Vladimíry Prouzové je květina opravdu kouzelná:

Růže Abrakadabra | Foto: Výstaviště Flora

„Vykouzlí vám úsměv na tváři. Hraje všemi barvami.“

Okouzlit se jí nechala i Marie Ledvoňová z Ostravy. Pořídí si ji do zahrádky ke svým bylinkám a oblíbeným liliím: „Šlechtěné růžičky jsou nádherné.“

Zájem mají i zahrádkáři v dětském věku

Zahrádkářů prý ubývá a stárnou. Mezi prvními návštěvníky byl ale třeba dvanáctiletý Petr z Opavy. Neželel prázdnin a dnes si se svým starším bratrem přivstal a vyrazil na květinovou výstavu. Chce tu obohatit svou sbírku kaktusů.

A zatímco jedni sem jezdí lovit do sbírky chybějící klenoty, jiní sem jezdí kytky fotit, tak jako Ota Šindelář z Českého Těšína. V kytkách se prý moc nevyzná, rád je ale fotí:

„Člověka vždy zaujme, co je pěkné. Úžasné byly kaktusy.“

První lehkou únavu návštěvníci zahánějí u burčáku. Tedy zatím stále jen u zkvašeného moštu z hroznů, upozorňuje dobře naladěný Zdeněk Klobáska z Mutěnic. Sedí za svým stařičkým téměř stoletým cimbálem, hned po ruce burčák a pochvaluje si, že je tak dobrý, až to není možné:

„Toto je částečně zkvašený most hroznů ze Slovenska. Je dobrý.“

Olomouc tak v následujících čtyřech dnech nevoní jen po tvarůžkách, ale také po květinách a burčáku.


Zvětšit mapu

Blanka Mazalová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme