Velká cena přilákala do Brna 240 tisíc lidí, záruku za příští ročník chce převzít kraj

Na závody silničních motocyků se do Brna přijelo podívat téměř čtvrt milionu lidí. Důvodem vysoké návštěvnosti byly zřejmě i spekulace, že letošní Velká cena je poslední. Pořadatelé ale potvrdili, že díky garanci Jihomoravského kraje se špičkoví jezdci za rok do moravské metropole vrátí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team)

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) | Foto: Tomáš Adamec

Fanouškům rychlých strojů udělalo rozhodnutí zachovat v Brně Velkou cenu radost. Také jezdci se podle závodníka Karla Abrahama zajímali o to, jestli Masarykův okruh v kalendáři mistrovství světa zůstane.

„Ptali se na to. Některé to mrzelo více, jiné méně. Všem se tady docela líbí, protože je tu super atmosféra, hodně diváků a počasí je také většinou příznivé,“ vyjmenovává výhody Abraham.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osud Velké ceny se zajímala Eva Kézrová

Na tři okruhy z 18 tam pravidelně přichází přes 200 tisíc diváků. Byl to i jeden z důvodů, proč promotérská společnost Dorna a její šéf Espeleta dovolili Brnu potvrdit pořádání Grand Prix 2015 o téměř dva měsíce později.

„Absolvovali jsme jednání s panem Espeletou. Říkal, že jak jezdce, tak i nás může ubezpečit, že bude rád, když se rok 2015 bude konat,“ dodává ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová.

Velkou cenu ČR vidělo přes 240 diváků, jen menšina si ale koupila vstupenku. „Vstupenky jsou třídenní, takže lidé jsou započítání třikrát. Spousta lidí také přijde zadarmo, ať to jsou senioři, kteří mají vstupné od 67 let zdarma, nebo hosté a personál týmů,“ vysvětluje mluvčí autodromu v Brně Jiří Smetana.

Velká cena je stále ve ztrátě

I přes dotace státu, Jihomoravského kraje i Brna zůstává podnik ve ztrátě. „Problém je v zalistovacím poplatku, který platíme promotérovi za zařazení do kalendáře. Před pár lety se zvýšil skokově, nyní se zvyšuje mírně, ztráta je několik let stejná. Snížili jsme náklady a ztráta se liší v řádu jednotek milionů,“ říká mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

S náměstkem krajského hejtmana Stanislavem Juránkem a mluvčím autodromu mluvil ve vysílání Radiožurnálu Vladimír Kroc

Potřebných zhruba 70 milionů korun na takzvaný zalistovací poplatek bude z rozhodnutí rady garantovat Jihomoravský kraj. Potvrdit to ještě musí 19. září zastupitelstvo.

„Tím, že jsme se stali garantem, jsme se zavázali, že shromáždíme všechny peníze z ČR, které jsou možné. Počítáme s tím, že zvedneme náš příspěvek z 10 milionů na 15, totéž očekáváme od města Brna. Očekáváme, že si i stát uvědomí, že je to přínos pro celou republiku,“ říká Stanislav Juránek, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje z KDU-ČSL.

Velká cena přináší peníze kraji i státu. „Částka určitě převýší 750 milionů korun, 200 milionů na DPH tak získá stát,“ počítá Juránek.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

Vladimír Kroc, Eva Kézrová, Anna Jadrná, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme