Podvodník si pro peníze i rozdrtí prsty, pojišťovna ho však často odhalí

Pojišťovny hlásí čím dál víc odhalených pojišťovacích podvodů. Letošní první pololetí bylo pro mnohé z nich rekordní. Detektivové pojišťoven zdokonalují své postupy, a proto jsou při odhalování nekalostí stále úspěšnější. Zároveň ale přibývá nepoctivců, kteří zkouší různé finty. Poslední dobou nejčastěji v oblasti životního a úrazového pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úraz (ilustrační foto)

Úraz (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

„Nejsou to jenom jednotlivé fingované úrazy, ale bohužel jsme odhalili i několik organizovaných skupin, které se zabývají spoluprací s lékaři a poté si rozdělují zisk,“ potvrzuje nový trend mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pojistných podvodech mluvila detailněji redaktorka Jitka Hanžlová

Podle něj jde často o sebepoškozování. Klient si například úmyslně zlomí ruku nebo nohu.

„Řešili jsme i jeden případ, kdy si klient nechal palicí rozdrtit několik prstů na noze. Potom bohužel o podstatnou část té nohy přišel,“ uvádí Káňa.

Přesun podvodníků k úrazům registruje i pojišťovna Allianz.

„Někteří lidé si neváhali pomocí typicky české zeleniny a koření doslova vyžrat kůži až do živého masa a poté poranění nahlásit jako úraz,“ vybavuje si mluvčí Václav Bálek.

Bezedný sklep a nevinná svodidla

Už tradiční jsou podvody u škod na majetku. Jeden případ popisuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková:

„Klientka nahlásila vloupání do sklepa. Mělo dojít k odcizení majetku v hodnotě asi 170 tisíc korun. Žena údajně měla ve sklepě uskladněnou kuchyňskou linku a elektrické spotřebiče. Na místě však bylo zjištěno, že sklep je moc malý na to, aby se do něj deklarované věci vešly.“

Nabourané auto, pojišťovací podvod, autonehoda, bouračka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dříve zase byly nejčastější podvody s manipulovanými dopravními nehodami. Dodnes jich je podle pojišťoven hodně. Své zkušenosti s nimi má i Generali. Jeden z případů popsal mluvčí Jiří Cívka:

„Mladý muž z Prahy si koupil starší vůz za výhodnou cenu s tím, že plechy na obou stranách auta byly odřené. Vyhlédl si úsek silnice se svodidly z obou stran a postupně se o ně otřel tak, aby zamaskoval původní poškození.“

Následně podle Cívky nahlásil nehodu, při níž ho do svodidel údajně natlačilo neznámé vozidlo.

„Vyinkasoval přes 82 tisíc korun. Neuvědomil si ale, že stopy na karoserii umějí detektivové z pojišťovny číst stejně dobře, jako se kriminalisté vyznají v otiscích prstů,“ nastiňuje, jak případ dopadl.

Pojišťovny přišly postupně na dva tisíce podvodníků, kteří se ze čtyř jmenovaných institucí snažili vylákat téměř půl miliardy korun.

Jitka Hanžlová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme