Hrad Bezděz na Českolipsku na týden ožije šermířskými souboji

Poslední červencový týden bude gotický hrad Bezděz na Českolipsku patřit šermířům. Od soboty až do příští neděle bude návštěvníky bavit na nádvoří hradu skupina historického šermu. Čytřikrát za den mohou návštěvníci vidět i souboje z konce třicetileté války, ale také si po představení prohlédnout a vyzkoušet dobové zbraně i zbroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystoupení skupiny Askalon

Vystoupení skupiny Askalon | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Skupina historického šermu Askalon nabídne šermířské umění z renesance, nebo z doby, kdy na našem území zuřila třicetiletá válka.

To už nešlo pouze o souboje tváří v tvář, ale přišly ke slovu i střelné zbraně jako třeba muškety. I z nich se na hradě střílí.

Za vystoupením se často skrývá příběh, který se zakládá i na historických reáliích. Jedno z vystoupení například stojí na faktu, že nedaleko od hradu bylo na konci třicetileté války švédské vojenské ležení.

Na tento fakt se nabalila historka o nalezení truhly s penězi a následná potyčka, komu vlastně budou patřit.

Skupina historického šermu, která bude celý následující týden vystupovat, jezdí na Bezděz už více než deset let. Zajímavostí je, že účinkující vymýšlí šermířské příběhy na následující den většinou večer před vystoupením.

Účinkující ovšem nenabídnou jen šerm. Návštěvníci si mohou čtyřikrát denně užít na nádvoří Bezdězu také šermířské potyčky, ale mohou si zkusit i samotnou zbroj a zbraně. Nejen děti, ale i dospělí si rádi vyzkouší, jaké to je držet několik kilogramů těžký meč a štít.

První srpnový víkend se na hradě Bezděz odehrají rytířské turnaje a o týden později proběhne velká oslava k 750. výročí založení hradu.

Hrad Bezděz | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme