Audit odhalil chyby v hospodaření českobudějovického Dopravního podniku

Audit v Dopravním podniku České Budějovice odhalil nehospodárnost a nedostatky v řízení firmy a v letech 2007 až 2011. Upozornila na to organizace zabývající se bojem proti korupci Transparency International. S podnikem se soudí, protože jí odmítl vydat kopii auditu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MHD České Budějovice.

MHD České Budějovice. | Foto: Dopravní podnik města České Budějovice

„Co se týče interního řízení podniku, tak si myslíme, že jsou to velmi závažná zjištění. To znamená, nějakého nastavení kontrolních mechanismů, vůbec toho, jak se tam hospodaří s prostředky, jak se zadávají zakázky, jak se nakupují různé služby i věci,“ popsal problémy Petr Leyer z právní poradny Transparency International.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podrobnosti o auditu v Dopravním podniku České Budějovice se ptala Mária Pfeiferová

Nevyloučil, že by mohly mít přesah do trestněprávní oblasti. K případnému trestnímu oznámení by ale organizace přistoupila až poté, co obdrží oficiální a potvrzené informace od Dopravního podniku, které v současnosti odmítá zveřejnit.

„My máme smlouvu se společností KPMG, která nám říká, jak s tím auditem máme nakládat. Byl pro naší vnitřní potřebu a zhotovitel KPMG si vyhrazuje zveřejnění obsahu obchodního tajemství, to znamená, jak ten audit probíhal, což v tom auditu je,“ vysvětlil místopředseda představenstva Slavoj Dolejš z TOP 09.

„A potom samozřejmě KPMG tvrdí, že pokud bychom zveřejnili audit a nějaká třetí strana by KPMG zažalovala, KPMG by to prohrálo, tak to zaplatí ten, kdo ho zveřejnil. To znamená Dopravní podnik,“ dodal.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme