Kamiony ruského humanitárního konvoje jsou prý poloprázdné. Prověřování nákladu vázne

Ukrajina stále prověřuje náklad humanitárního konvoje z Ruska. Přes 250 ruských tahačů zatím stojí na ukrajinských hranicích a čeká na vyřízení všech formalit ukrajinskými úřady. Západní státy i Ukrajina po vyslání konvoje podezřívaly Moskvu, že kromě pomoci lidem v postižené Luhanské oblasti může konvoj maskovat i vojenskou pomoc proruským rebelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský konvoj s údajnou humanitární pomocí nedaleko  hranice s Ukrajinou

Ruský konvoj s údajnou humanitární pomocí nedaleko hranice s Ukrajinou | Zdroj: Reuters

Prověřování nákladu ruského humanitárního konvoje se podle Mezinárodního výboru Červeného kříže protahuje. Organizace proto dnes už vyzvala Ukrajinu i Rusko, aby proces urychlily.

Ukrajině ale chybí právě potřebné dokumenty od Červeného kříže. Zatím tak konvoj stojí na hranicích. „Nezačneme s formální celní procedurou, dokud nebudou pohromadě všechny potřebné dokumenty,“ řekl dnes mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko.

Podle zpravodaje ČRo Vojtěcha Bergera v tuto chvíli není možné přesně určit, v jaké fázi prověřování nákladních aut je a kolik kamionů už ukrajinští celníci zkontrolovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajina stále prověřuje náklad humanitárního konvoje z Ruska. Podrobnosti telefonoval zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Podle západních novinářů, kteří se pohybují v místě kontroly nákladu a kterým se podařilo při několika organizovaných prohlídkách nahlédnout do nákladních aut, jsou kamiony často naložené pouze z poloviny.

Agentura Reuters to ilustrovala na příkladu jednoho nákladního auta, které prý vezlo 8 tun kondenzovaného mléka v plechovkách, přitom nosnost tahače je asi třikrát větší.

Rusko to komentovalo tak, že jde o běžný postup při jízdách konvojů, kdy je volný nákladní prostor potřeba pro případ poruchy některého z kamionů.

Ukrajinská armáda oznámila zahájení osvobozovacích bojů v Doněcku a Luhansku

Na základě dnešní dohody mezi Ruskem a Ukrajinou by za distribuci humanitárního nákladu měl být zodpovědný výhradně Mezinárodní výbor Červeného kříže. Náklad by se měl dostat do jednoho distribučního centra pravděpodobně na území, které kontrolují ruští rebelové a odtud by měl být pak Červeným křížem distribuován dál do Luhanské oblasti, kde ale stále probíhají těžké boje.

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že intenzivně pracuje na konečné fázi osvobození Doněcku a Luhansku. Mluvčí protipovstalecké operace ale zároveň zdůraznil, že nebude otázkou jednoho či dvou dnů, kdy se osvobození těchto dvou měst povede završit.

Uvedl pouze to, že ukrajinská armáda má hotové plány na to, jak separatisty v obou lokalitách obklíčit a jak jim zabránit v dodávkách čerstvých posil a dalšího materiálního vybavení. Bližší termín ukončení operace odmítl armádní mluvčí Andrij Lysenko uvést.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme