Na Bruntálsku řádí zloději jízdních kol. Letos je krádeží dvakrát víc než loni

Na Bruntálsku přibylo okradených cyklistů. Kriminalisté tam letos zaznamenali zhruba sedmdesát případů, což je dvakrát více než loni ve stejném období. Jízdní kola mizí ze stojanů před obchody i ze sklepů a koláren.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdní kolo - B&B

Jízdní kolo - B&B | Foto: Dagmar Ruščáková | Zdroj: Český rozhlas

„Už se mi dvakrát ztratilo kolo. Před domem, zamknuté u stojanu. Zámek byl ucvaknutý.“ Paní Šárka, která zrovna zamyká kolo před supermarketem v Krnově, si proto s novým bicyklem pořídila i kvalitnější zámek.

„Je dobré a mám ho ráda, takže bych o něj nerada přišla.“ Ani silný zámek, který si Šárka koupila, ale nemusí být pro zloděje překážkou.

„Máme zvýšený počet krádeží jízdních kol, třeba ze stojanů, například u obchodních domů nebo panelových domů,“ říká policejní mluvčí Pavla Tušková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krádežích kol na Bruntálsku informovala reportérka Jana Jeckelová

Na náměstí v Bruntále jsou ve stojanu dva bicykly. „Tato dvě jízdní kola jsou zamčená lankovým zámkem. Jsou sice zajištěná, ale v dnešní době pachatelé zámky překonají. Máme případy, že kolo bylo zajištěno třeba dvěma zámky, a i přesto ho pachatel odcizil,“ podotýká mluvčí.

Proto je podle ní lepší se od kola, i zamčeného, příliš nevzdalovat. „Průběžně kolo sledovat, jestli se kolem něj nepohybuje nějaká osoba,“ radí.

„Vozím si s sebou zámek, je z těch lepších, ale myslím, že v dnešní době už jsou zloději schopni překonat každý zámek.“ Jana z Krnova má speciální způsob hlídání kola – stojí u něj a čeká, dokud si její společník třeba nenakoupí v obchodě.

„Cením si ho tak, že bych ho asi před obchodem ani zamčené nenechala. Radši postojím a pohlídám si ho,“ tvrdí.

Bicykly nemusí být v bezpečí ani ve sklepích a kolárnách, dražší kola by cyklisté měli mít raději doma. „Apelujeme na zejména všímavost obyvatel domu k lidem, které tam pouští. Ať nejsou vůči ostatním lhostejní,“ dodává Pavla Tušková.

Část krádeží se už kriminalistům podařilo objasnit, celkem jedenáct bicyklů z Krnova ukradli dva mladíci závislí na drogách.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme