Za krmení holubů hrozí v mnoha městech pokuty. Patří mezi ně i Praha

Za krmení holubů na veřejných místech můžou někde lidé dostat až tisícikorunovou pokutu. V Praze nebo v Karlových Varech tenhle nešvar dokonce hlídají městští strážníci. Mnozí o zákazu ale nevědí, většinou jim proto stačí jen domluvit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holubi (ilustr. foto)

Holubi (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Jedním z míst v Praze, kde je krmení holubů zakázáno, je náměstí Míru. Ptáci si sem zvykli létat pro starý chléb nebo rohlíky. Kohokoli, kdo jim jídlo dá, ale můžou strážníci pokutovat na základě vyhlášky o znečištění ulic a veřejného prostranství krmením zvířat. Loni řešili přes 100 situací. Peníze ale vyžadovali jen čtyřikrát, většinou jen upozorňovali.

„Není to tak strašná společenská nebezpečnost, to znamená, že je třeba posoudit konkrétní situaci, za jaké k tomu znečišťování dojde,“ vysvětlil mluvčí pražských strážníků Jana Čiháka shovívavost. Většina lidí navíc o zákazu neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co hrozí lidem, když krmí holuby, i jak se proti nim bránit, zjišťovala Veronika Hlaváčová

„Co je v Benátkách holubů a lidem tam pro ně prodávají krmení. A tady v Praze byli odjakživa,“ divila se jedna z oslovených na pražském náměstí Míru.

V hlavním městě i třeba v Karlových Varech hrozí za sypání holubům pokuta až 1000 korun. Pokud ale majitel bytu sype zrní na svůj parapet nebo balkon, nemůžou strážníci se stížnostmi sousedů nic dělat. „Parapet je součástí soukromého majetku,“ zdůvodnil Jan Čihák.

„V pátém patře byl problém s paní, která trvale krmila holuby a nenechala si od nikoho nic diktovat. Vypadalo to tady hrozně. Řešil jsem to tím, že jsem šel na magistrát, nahlásil jsem adresu a paní přestala,“ popsal Jakub Homola z Dejvic problém se sousedkou. Myslí si, že ji obeslali dopisem.

Před holuby lidi chrání i domy

Řada lidí se s žádostmi o rady obrací na Českou společnost ornitologickou. Podle Lukáše Viktory se holubům daří tradičně hlavně tam, kde můžou dobře hnízdit.

„Jediné, co jim můžeme poradit je, aby minimalizovali počet různých polodutin, výklenků, těch potencionálních hnízdišť, která se na budovách nacházejí. Radíme pevně zasíťovat, tak aby ta síť přiléhala, aby se do ní nezamotávali jiní ptáci.“

„Nedoporučujeme používat ty hrotové systémy. Víme spolehlivě, že holuby od hnízdění neodradí.“

Přímo o likvidaci holubů rozhodují veterináři. Letos v létě se odchytávají a hubí například v Jihlavě.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme