V pražském IKEMu voperovali novou srdeční pumpu prvnímu pacientovi

Své srdce si nosí v příruční tašce dvaasedmdesátiletý Zdeněk Hostek, první člověk v České republice, kterému lékaři v pražském IKEMu voperovali nejmodernější srdeční pumpu. Malý přístroj znamená pro těžce nemocného muže a jeho rodinu velkou naději.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Hostek s manželkou, první člověk v Česku, kterému lékaři v IKEMu voperovali srdeční pumpu Heart Mate III.Zdeněk HOstek s manželkou, první člověk v česku, kterému lékaři v IKEMu voperovali srdeční pumpu Heart Mate III

Zdeněk Hostek s manželkou, první člověk v Česku, kterému lékaři v IKEMu voperovali srdeční pumpu Heart Mate III.Zdeněk HOstek s manželkou, první člověk v česku, kterému lékaři v IKEMu voperovali srdeční pumpu Heart Mate III | Foto: IKEM

Před víc než 15 lety lékaři diagnostikovali Zdeňku Hostkovi vážné srdeční onemocnění. Jeho srdce postupně sláblo, musel často odpočívat, špatně spal a nemohl se věnovat ani hudbě. Původním povoláním je totiž saxofonista, hrál třeba v orchestru Karla Vlacha.

Jak sám říká, život už ho v posledních měsících moc nebavil. Když mu zavolali z IKEMu, že by pro něj měli možná řešení, on ani jeho rodina neváhali, přestože v tuhle chvíli jde pořád ještě trochu o lékařský experiment.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své srdce si nosí v příruční tašce dvaasedmdesátiletý Zdeněk Hostek, první člověk v České republice, kterému lékaři v pražském IKEMu voperovali nejmodernější srdeční pumpu. Více zjišťovala redaktorka ČRo Eva Rajlichová

„Normálně spí, je samozřejmě ještě slaboučký, protože tady byl dva měsíce, teď je vlastně měsíc po operaci, tak chodí jako Méďa Béďa. Ale bude to normální zdravý člověk, až bude mít kondičku. Je to zázrak, prostě se mi vrátil úplně jiný chlap,“ popisuje manželka pana Hostka Hana.

Lékaři z Kardiocentra v pražském IKEMu v rámci klinické studie testují, jak by se nejnovější srdeční pumpa osvědčila právě v takových případech, jako je pan Hostek. Tedy u pacientů, kteří už z důvodu věku nemají šanci na transplantaci. Celkem jich v Česku budou moci díky studii voperovat osm.

Na vývoji přístroje se také aktivně podíleli čeští lékaři.

Naděje i bez nového srdce. Prvních osm pacientů dostane novou srdeční pumpu

Číst článek

„My jsme se zejména podíleli na chirurgickém designu celého přístroje, aby byl co nejpřátelštější a co nejbezpečnější z hlediska umístění komponentů. Samozřejmě jsme se zaměřili i na možnosti méně invazivních přístupů, abychom v budoucnosti mohli využívat co nejmenších operačních přístupů,“ vysvětluje docent Ivan Netuka.

Moderní srdeční pumpa stojí kolem dvou milionů korun, v současné době by si přístroj v hodnotě luxusního automobilu nebo menšího bytu v Praze musel pacient koupit sám. V Česku totiž zdravotní pojišťovny tuto léčbu zatím nehradí.

„Důvod je čistě ekonomický, výkonnost naší ekonomiky a výběr daní není zatím takový, abychom si to mohli dovolit,“ domnívá se přední český kardiochirurg Jan Pirk.

Profesor Jan Pirk a docent Ivan Netuka z týmu Kardiocentra pražského IKEMu | Foto: IKEM

„Já jsem přesvědčen o tom, že se to změní, že se to musí změnit. Žijeme v Evropské unii, žijeme uprostřed Evropy a ve všech státech na západ od nás se to pacientům dává. Jsem přesvědčen, že se to zlomí,“ dodává.

Klinické testování srdečního čerpadla bude mít dvě fáze. První výsledky vyhodnotí lékaři v IKEMu po šesti měsících, další pak za dva roky.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme