Inflace v červenci rostla víc, než analytici čekali. Meziročně o půl procenta

V červenci vzrostla inflace meziročně o půl procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Růst spotřebitelských cen ovlivnily hlavně dražší potraviny a také vyšší ceny pohonných hmot a dovolených. Čísla jsou vyšší, než odhadovali analytici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

V porovnání s předcházejícím měsícem stoupla inflace o dvě desetiny procenta, zatímco analytici očekávali růst o desetinu. Meziročně předpovídali v průměru na 0,3 procenta.

„Důvodem je zejména oslabení kurzu koruny po loňské intervenci České národní banky a v menší míře i oživení české ekonomiky, které trvá déle než rok a začíná se mírně projevovat v ekonomice,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o inflaci rozebrala ve vysílání Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

Oproti červnu stoupaly náklady na bydlení - například vzrostly ceny zemního plynu o 2,7 procenta kvůli konci platnosti slev z loňského července. Čisté nájemné bylo vyšší o 0,7 procenta.

Z potravin byly v červenci vyšší než v červnu zejména ceny chleba, a to o procento. Stejně rostly i ceny sýrů, u vepřového masa o 1,5 procenta, u drůbeže o 1,8 procenta a u jogurtů dokonce téměř o šest procent.

Opět může přijít deflace

V Evropě nyní zřejmě nastane přebytek potravin, které firmy kvůli embargu na dovoz nemohou do Ruska vyvážet. V té souvislosti se mluví o možném poklesu cen, který by teoreticky mohl v Česku způsobit deflaci.

Podle ředitele pro strategii Potravinářské komory Miroslava Koberny se dá na evropském trhu očekávat velký problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

O inflaci a dopadech ruského embarga na dovoz potravin mluvili hlavní ekonom společnosti Deloitte David Mark a ředitel pro strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna

„Zvlášť v sektoru mléka, mléčných výrobků a masa, masných výrobků může krátkodobě dojít k propadům cen. Stejně tak v oblasti ovoce a zeleniny. Z Polska se budou snažit výrobci vyvézt produkty za jakoukoliv cenu, aby se jich zbavili,“ konstatuje Korbena.

U zboží krátkodobé spotřeby se navíc těžko budou rychle hledat nové trhy, upozorňuje David Mark.

„Pokud by se neměnily ceny potravin, inflace by nejspíš stoupala. Pokud se ruské embargo na potraviny projeví tak, že ceny potravin budou po celém kontinentu klesat, nevyhne se tomu ani Česká republika a dojde k obratu trendu inflace opět směrem dolů,“ dodává Marek.

Přírůstek indexu spotřebitelských cen - inflace od července 2013 do července 2014 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme