Po bombardování v Doněcku uteklo z vězení víc než sto trestanců

Centrum Doněcku je pod neustálým ostřelováním ukrajinské armády. Jeden z granátů dopadl i na věznici, kde zahynul jeden člověk a dalších osmnáct utrpělo zranění. Vězni se vzbouřili a 106 jich z nápravného zařízení uteklo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná věznice Abú Slím v Tripolisu. Cely po osvobozených politických vězních

Prázdná věznice Abú Slím v Tripolisu. Cely po osvobozených politických vězních | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Část vězňů se po utišení střelby vrátila do vězení.

Bombardování vyřadilo z provozu 150 transformátorů. Kvůli tomu je několik čtvrtí Doněcku bez proudu.

Není jasné, kolik civilních obyvatel v kdysi milionovém Doněcku ještě zůstalo. Odhady úřadů mluví o tom, že Doněck opustilo ať už směrem do vnitrozemí Ukrajiny, nebo do Ruska několik set tisíc lidí.

Podle tiskové služby protiteroristické operace se ukrajinské armádě podařilo odříznout doněckou oblast od luhanské. Separatisté tak teď jsou ve dvou izolovaných regionech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny sleduje zvláštní zpravodaj Pavel Novák.

Podle mluvčího Rady národní obrany plukovníka Lysenka útočí armáda na pozice separatistů bez přestávky, protože nechce dát šanci protistraně, aby se nějak přeskupili, dovezli novou techniku, vyměnili bojovníky a odpočinuli si. Ostřelování tak zřejmě bude pokračovat i v noci a další dny, dokud se rebelové v Doněcku nevzdají, nebo nebude mít kdo střílet.

Armádní tisková služba uvádí, že se rebelové stahují i s technikou k městu Sverdlovsk blíže ruských hranic. Údajně se mezi povstalci množí případy dezerce na stranu vládních sil, nebo mimo oblast bojů – do Ruska.

Doněck je v obklíčení ukrajinské armády. Z Luhansku prchají civilisté

Číst článek

Za posledních 24 hodin ztratila ukrajinská armáda šest vojáků, od začátku bojů je to skoro 600. Vláda se chce o rodiny zemřelých vojáků postarat. Nedávno schválil parlament zákon o sociálním zabezpečení vojáků, kteří se operace zúčastní.

Za padlého vojáka má dostat rodina v přepoštu 1,5 milionu. Děti mají mít výhody při studiu, přednostní přijímání na vysokou školu. Zajistit se mají byty pro rodiny padlých.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme