Vláda zřejmě příští rok zdraží mýto pro nákladní auta, a to až o 10 procent

Od příštího roku se nejspíše zvednou ceny mýtného pro nákladní auta. Podle České televize plánuje ministerstvo dopravy zdražení až o deset procent. Chce tak získat 600 milionů korun na další stavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

„Teď už opravdu je ta doba, kdy musí zdražení přijít, protože začaly klesat výběry do Fondu dopravní infrastruktury,“ říká Milan Dont z ministerstva dopravy.

S plánovaným zvýšením cen nesouhlasí autodopravci. Podle Martina Felixe ze sdružení ČESMAD Bohemia neodpovídá zdražení stavu silnic a dálnic:

„Nevidíme důvod, aby se mýtné zvedalo téměř o 10 procent. Rozhodně se za ty 4 roky o 10 procent nezlepšila infrastruktura.“

Mýto se v Česku vybírá od roku 2007 a zdražovalo zatím dvakrát. Nejvyšší sazby jsou teď na dálnici kolem osmi korun za kilometr.

Dopravci se tomu přizpůsobují a přecházejí na ekologičtějí auta, která platí méně - zhruba 4 koruny. Počet těchto vozů roste a výnosy z mýtného proto klesají. Loni na něm stát vybral 8,5 miliardy.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme