Ve Fergusonu sílí protesty, lidé požadují vyšetření smrti černošského mladíka

Policie v americkém Fergusonu ve státě Missouri znovu rozhání stovky demonstrantů slzným plynem a kouřovými granáty. Guvernér Nixon povolal do města národní gardu. Někteří protestující podle televize CNN házejí na pořádkové síly zápalné lahve. Demonstranti požadují vyšetření smrti 18letého černošského mladíka. Michaela Browna zastřelil policista, i když nebyl podle svědků ozbrojený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V americkém Fergusonu sílí protesty kvůli zabití neozbrojeného černošského mladíka policií

V americkém Fergusonu sílí protesty kvůli zabití neozbrojeného černošského mladíka policií | Zdroj: Reuters

"Dnešní noc začala modlitbami za mír a jednotu a poklidným protestem, ale velmi rychle se změnila. Někteří mezi protestujícími házeli Molotovovými koktejly, stříleli a ničili cizí majetek. Nebyla to žádná spontánní rozhodnutí, ale zamýšlené zločiny. Byly naplánované tak, aby někoho zranily, poničily cizí věci a vyprovokovaly odpověď,“ řekl policejní kapitán Roy Johnson.

Policejní patroly uzavřely ještě před setměním nejméně jednu ulici pro automobilovou dopravu, na místo nejintenzivnějších protestů se mezitím znovu začali scházet demonstranti.

Stovky lidí se předtím sešly na protestním shromáždění v jednom z místních kostelů. Kapitán Johnson, pověřený obnovením klidu ve městě, se omluvil blízkým zastřeleného Michaela Browna.

Guvernér státu Missouri Jay Nixon kritizoval postup místní policie, která v pátek zveřejnila video zachycující mladíka během údajné krádeže. Záběry znovu rozpoutaly hněv místní komunity, která policii viní ze snahy odvést pozornost od zastřelení teenagera a snahy pošpinit jeho jméno.

Americký deník New York Times zveřejnil závěry pitvy, kterou si objednala mladíkova rodina. Podle nich byl teenager postřelen nejméně šestkrát, z toho dvakrát do hlavy.

Střely ho podle experta pravděpodobně nezasáhly zblízka, na šatech se nenašly stopy střelného prachu.

Separátní pitvu nařídil v neděli ministr spravedlnosti Eric Holder, který by měl o situaci ve městě mluvit s prezidentem Obamou.


Ferguson

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme