Z hornických koupelen v bývalém dole Hlubina se nejspíš stanou hudební zkušebny

Už za půl roku by se měl do bývalého ostravského černouhelného dolu Hlubina naplno vrátit život, vzniká tam totiž nová kreativní čtvrť. Rekonstrukce národní kulturní památky v areálu Dolních Vítkovic zatím úspěšně pokračuje a plány na využití objektu pomalu dostávají konkrétní obrysy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý důl Hlubina

Bývalý důl Hlubina | Foto: Táňa Zabloudilová

„Říkáme reaktivovat, protože to nejenom rekonstruujeme, my to hned vybavíme novým programem,“ upřesňuje ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

To se týká hned několika budov. Stavební ruch se ozývá například z bývalé kompresorovny nebo z někdejších hornických koupelen, které by se měly proměnit v nahrávací studia a zkušebny. Zatím tedy připomínají spíše opuštěnou továrnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do bývalého Dolu Hlubina se vypravila redaktorka Kateřina Daňková

„Potom tady bude filmové centrum, takové rezidenční, s malými kiny pro malé filmové štáby. Bude tady 17 rezidenčních ateliérů. A pak tady je ještě jeden prostor, kompresorovna, doplněný o řemeslnou dílnu,“ přibližuje koordinátor projektu Provoz Hlubina David Mírek.

Bývalým dolem se zatím kromě dělníků procházejí jen kočky. Další rezidenti by se mohli nastěhovat začátkem příštího roku, kdy se chystá slavnostní otevření.

Už teď se ovšem v areálu šachty postupně objevuje umění všeho druhu – od výstavy diplomových prací až po tvůrčí kemp, který pod těžební věží začne příští týden.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme