Šachy je třeba zatraktivnit, říká Garri Kasparov. Chce do čela federace

Světový šach dnes možná zažije největší změnu od roku 1995. V norském Tromsö totiž zvolí buď nového předsedu Garriho Kasparova, nebo v čele Mezinárodní federace zůstane Kirsan Iljumžinov. Kasparovovy šance na zvolení místo současného prezidenta nejsou malé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Garri Kasparov

Garri Kasparov | Foto: David Monniaux, CC BY-SA 3.0

„První, co musíme udělat, je sehnat více sponzorů. Myslím si, že šachy jsou skvělý produkt. Také se je třeb více se věnovat dětem, prostě rozvíjet nové generace šachistů,“ říká kandidát na post prezidenta Mezinárodní šachové federace Garri Kasparov.

Šachový exmistr světa získal před pondělní volbou značnou podporu v evropských zemích, včetně České republiky. Na ostatních kontinentech má ale podle expertů navrch jeho soupeř. Nicméně Kasparov se chce snažit hlavně o větší propagaci šachu a hodlá tento sport zatraktivnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbě prezidenta FIDE informuje reportér ČRo Štěpán Pokorný

Popularizování šachu pomáhá i norský šachový velmistr. Čtyřiadvacetiletý Magnus Carlsen, kterému Kasparov jako kouč pomohl na vrchol.

„Je to šachová hvězda. Navíc mi připomněl mé slavné partie proti Karpovovi. Magnus je řekněme snem pro budoucí sponzory a partnery," dodává Garri Kasparov.

Ve volbě proti němu ale stojí těžký soupeř. Kirsan Iljumžinov zatím všechny pokusy o sesazení odvrátil. Před čtyřmi lety proti němu kandidoval jiný exmistr světa Anatolij Karpov, ale neuspěl.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme