Oprava mostku v Hradci Králové-Kuklenách se protahuje. Bude ale klíčový po dostavbě D11

Ještě před rokem o něm věděl málokdo. Jenže loni v červnu ho poškodila velká voda a začal problém. Jedná se o mostek přes malý Labský náhon v královéhradeckých Kuklenách. Vede přes něj čtyřproudá výpadovka na Prahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzavírka, dopravní omezení (Ilustrační foto)

Uzavírka, dopravní omezení (Ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V místě je teď zúžená šikana a rychlost omezená na 30 kilometrů za hodinu. Oprava měla původně trvat několik měsíců, jenže vše se poněkud zkomplikovalo.

Mostek začali opravovat už loni na podzim, jenže během opravy se přišlo na to, že je v horším stavu, než se původně myslelo.

„Už před rokem jsme stáli před situací, že jsme stavbu spustili,“ vysvětluje za hradecký magistrát Magdalena Vlčková a pokračuje:

„Nicméně postup, podle kterého měla být rekonstrukce mostku provedena, nám zatrhl soudní znalec z důvodu, že by to mohlo být pro dělníky, kteří tam pracují, dost nebezpečné, protože stav mostku se zhoršil.“

Dražší, delší, jinak

Zatímco původně se mělo opravovat odspodu, nová technologie opravy vyžaduje přístup shora k tělesu mostu. Takže místo 4 milionů bude oprava stát podle projektu 16 milionů.

Nový způsob opravy mostku je však nejen dražší, ale také administrativně náročnější. Město potřebuje stavební povolení, na kterém teď pracuje. Podle Magdaleny Vlčkové už magistrát získal souhlasy majitelů okolních pozemků a teď musí čekat, až provede ČEZ přeložky sítí.

„Bude vydáno stavební povolení, což by mohlo být na podzim, a my vypíšeme zakázku. Uvidíme, jestli se nám do toho někdo neodvolá. To riziko tu je vždycky. Pokud by všechno dobře šlo, tak bychom mohli v zimě začít,“ nastiňuje budoucnost rekonstrukce Magdalena Vlčková.

Samotná oprava pak potrvá měsíce, takže to, co před rokem vypadalo jako oprava na několik měsíců, se povleče nejméně dva roky.

Nezbývá než věřit, že mostek přes labský náhon v Kuklenách bude opravený dřív, než stát dostaví dálnici, protože právě tudy pak pojede část osobní dopravy.

Jiří Fremuth, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme