Na západní frontě nebyl klid. Svět si připomněl 100 let od přepadení Belgie

V belgickém Lutychu si evropští státníci připomněli století od začátku 1. světové války na západní frontě. Před 100 lety, 4. srpna 1914, německá armáda přepadla neutrální Belgii. Na ceremonii dorazili francouzský prezident Francois Hollande, německý Joachim Gauck nebo britský princ William s manželkou Kate. Česko reprezentoval jen nižší diplomat z ambasády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výročí přepadení Belgie na počátku první světové války si v Lutychu připomněli také váleční veteráni

Výročí přepadení Belgie na počátku první světové války si v Lutychu připomněli také váleční veteráni | Zdroj: Reuters

Němci Belgičanům posměšně říkali „čokoládoví vojáci“. Mysleli si, že belgickou obranu hravě převálcují a pak už jim nikdo nezabrání vpadnout do zad francouzské armádě.

Belgičané se ale kolem své hlavní pevnosti Lutych před 100 lety bránili déle, než Němci čekali, a německý postup tak zpomalili. Padlo jich na sto tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světoví státníci si výročí války připomněli v belgickém Lutychu. Na ceremonii nechyběl zpravodaj Ondřej Houska

Belgický král Filip proto dnes připomněl utrpení belgických vojáků i civilistů, kteří byli z německé strany vystaveni do té doby v západní Evropě nevídaně krutým represím. Světoví státníci ovšem dnes v Lutychu vzpomněli hlavně na to, co Evropu po skončení dvou světových válek spojuje.

„V minulém století jsme vícekrát byli nepřátelé, teď jsme přátelé a spojenci,“ řekl britský princ William. Poděkoval všem, kteří položili své životy ve jménu svobody.

Svět si připomíná výročí sto let od přepadení Belgie na začátku první světové války | Foto: Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande ale připomněl, že ani dnes Evropané nemůžou jen sedět se založenýma rukama a užívat si míru.

„Jak bychom mohli zůstat neutrální, když národ nedaleko od Evropské unie bojuje za svá práva a za svou územní celistvost,“ řekl Hollande v narážce na současný konflikt na Ukrajině.

Totéž podle něj platí, když ozbrojení separatisté sestřelí civilní letadlo a připraví o život stovky lidí.

Válečné deníky z první světové války využívají i historici. Jsou cennou součástí jejich studií

Číst článek

Evropa si prošla krutými válkami, ale nyní může být sama příkladem pro ostatní, jak řekl německý prezident Joachim Gauck: „Mír a usmíření je možné.“

To je skutečnost, kterou dnes v Lutychu připomínali všichni státníci. Celkem přijelo přes 80 delegací.

Česká vláda nevyslala vůbec nikoho, nedorazil ani český velvyslanec v Belgii. Česko na ceremonii reprezentoval pouze nižší diplomat z ambasády, čímž se Česko zařadilo mezi země s vůbec nejnižší diplomatickou účastí.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme