Rusko vrátí posledních pět vojáků ukrajinské brigády, která přešla na jeho území

Ruská armáda propustí pět důstojníků ukrajinské brigády, která utekla před palbou povstalců na ruské území. Přes hranici před pěti dny přešlo přes 300 vojáků, když jim došla munice. Po diplomatickém jednání zprostředkovaném Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je ruská strana všechny propustila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Slavjansk. Vojáci ukrajinské armády, která z města vytlačila povstalce, rozmlouvají se slavjanskými obyvateli

Ukrajina, Slavjansk. Vojáci ukrajinské armády, která z města vytlačila povstalce, rozmlouvají se slavjanskými obyvateli | Zdroj: Reuters

Více než 300 ukrajinských vojáků už Rusko vrátilo zpět na jejich domovské území. Pět důstojníků chtěla vojenská prokuratura soudit za nelegální formy vedení války.

Nakonec i tyto vojáky Rusko vrátí domů, protože podle názoru žalobce se činu nedopustili, když jen plnily rozkazy nadřízených.

Na Majdanu opět vzplály ohně. Na protest proti odklízení barikád

Číst článek

Vojákům teď však hrozí doma na Ukrajině trestní stíhání za dezerci. Špatně vybavení vojáci ale údajně neměli jinou možnost než ustoupit. Stěžovali si na špatnou výstroj.

Prokuratura bude kvůli tomu stíhat i několik bývalých úředníků ministerstva obrany, kteří nakoupili v přepočtu za 130 milionů korun nevyhovující neprůstřelné vesty.

Jak se ukázalo, neprůstřelné nejsou. Za posledních 24 hodin přišla ukrajinská armáda a Národní garda o 13 mužů.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme